Nool.hu videó

2023.07.10. 14:35

Emléktáblát avattak Salgóbányán Komlóssy Erzsébet tiszteletére (fotók, videó)

Múlt vasárnap emléktáblát avattak Salgóbányán Komlóssy Erzsébet tiszteletére. A Kossuth-díjas operaénekes 90 éve született.

Csongrády Béla

Komlóssy Erzsébet operaénekesnő születésének 90. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak fel a salgóbányai Geocsodák házán

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Kevés település mondhatja el magáról, hogy a későbbiekben Kossuth-díjra érdemesült művész szülőhelye. Abban a kategóriában pedig, amelybe Salgóbánya tartozik, minden bizonnyal egy sem. Pedig ez tény, hiszen nemcsak Zenthe Ferenc színművész, hanem Komlóssy Erzsébet operaénekes is a nevezetes vár tövében látta meg a napvilágot. Utóbbi éppen 90 évvel ezelőtt, 1933. július 9-én. Az elmúlt hétvégén ezen a napon avatták fel a Geocsodák Háza udvari falán a művésznő tiszteletére készült emléktáblát.

A megemlékezés a város önkormányzata, a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont, valamint nem utolsósorban a Hagyományőrző Civilek Társasága együttműködésével jött létre. Az emlékbeszédet dr. Dániel Zoltán alpolgármester tartotta, aki egyszersmind posztumusz elismerést, Salgótarján várossá nyilvánításának 100. évfordulójára alapított oklevelet is átnyújtott Komlóssy Erzsébet leányának, Járfás Beátának. A táblánál a család többi tagja is virágot helyezett el.

Az avatóünnepséget követően az intézmény nagytermében operakoncertet tartottak. A műsort – azokból a Verdi, Schubert, Mozart és mások műveiből, amelyekben annak idején nagy sikert aratott Komlóssy Erzsébet ؘ is – két tanítványa, a salgótarjáni gyökerű Magyar Szilvia, valamint Clementis Tamás operaénekes adott elő válogatott összeállítást. Zongorán kísért Szabó Istvánné, a Váczi Gyula Alsófokú Művészeti Iskola tanára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában