Kiállítás

2023.07.10. 17:48

Arcképek mesélnek Nógrád ezer évéről a különleges kiállításon (fotók)

Hétfőtől Salgótarján ad otthont szűkebb hazánk történelmi főutcájának, ugyanis megnyílt a Nógrádi Történeti Arcképcsarnok a Vármegyeházán. A festményekről Nógrád kiemelkedő történelmi személyiségei tekintenek vissza, azt üzenve a jelenkornak: helyben is megvannak azok a szellemi erőforrások, amelyek a fejlődéshez kellenek.

Gulyás Edina

A festményekről Nógrád kiemelkedő történelmi személyiségei tekintenek vissza

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

– A nógrádi identitás erősítése rendkívül fontos önkormányzatunk számára. A helyi közösségek összekovácsolását és a vármegyéhez való kötődést számos program, partnerségi együttműködés és különböző akciók is segítik, amelyek pályázati támogatásból valósulnak meg. Ezek sorába illik az az állandó helytörténeti kiállítás is, ami hétfőn nyílt meg a Vármegyeházán – fogalmazott az ünnepségen Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke. 

Mint mondta, azok, akik ezt követően végigsétálnak az épület folyosóján, láthatják: Nógrád is adott nagy elméket, művészeket, írókat, államférfiakat és erős nőket hazánknak. A Szent István által alapított vármegyénk a több mint ezer esztendő alatt bőséggel kivette részét nemzetünk történelméből, olyan személyek vagy események kapcsán, melyek nem csupán helyi jelentőségűek. Ezért szerepel például négy király a festmények sorába, továbbá egy vezérlő fejedelem, két vármegye- és így országgyarapító személy, festő, tudós, hadvezér, író, államférfi, egyházi vezető. 

– A munka nem volt egyszerű, vagy fogalmazhatnánk úgy, a folyosó nem volt elég hosszú, hogy minden, arra érdemes személyt bemutassunk. 25 portré került a falakra végül, gondos válogatás, többlépcsős szűrés és szakmai egyeztetések után – hangsúlyozta Skuczi Nándor, aki arra is kitért: egy fiatal helyi művészre, Kun Péterre bízták a kiállítás megvalósítását.

Nagy kihívást jelentett az alkotónak

Az alkotó kifejtette: nagy kihívás, egyben óriási megtiszteltetés volt számára, hogy nógrádiként elkészíthette a Nógrádi Történeti Arcképcsarnokot. Elsősorban a családjának köszöni a munkához az elmúlt két évben nyújtott támogatást, valamint Bugyi István József festőművésznek a szakmai segítséget. – Semmivel sem lehet összehasonlítani az érzést, amikor az utolsó ecsetvonás is a vászonra került. Mindig szép emlékként gondolok erre a munkára – közölte Kun Péter. 

Az alkotásokat Murányi Sándor salgótarjáni pedagógus, a projekt egyik ötletgazdája ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Mint mondta, mától Nógrád vármegye történelmi főutcájának Salgótarján ad otthont, mert a folyosón mostantól megelevenedik Nógrád ezer éve. 

– Akiknek portréi itt láthatók, nem csak egy vármegyének, egy országnak, hanem egy nemzetnek alapítói voltak. Közülük többen a világtörténelem színpadán is megmutatkoztak – húzta alá Murányi Sándor. – A jövőben számos helyi lakó és az ország távolabbi pontjairól ide látogató fog sétálni ezen a folyosón. Meggyőződésem, hogy mire annak végére ér a figyelmes szemlélő, emelkedettebb állapotba kerül. Ha ez így lesz, közelebb kerülünk egy erősebb, mélyebb és határozottabb nógrádi identitás megéléséhez. 

Szinte megszólalnak a képek

A megnyitó végén Földi Péter Kossuth-díjas festőművész is megfogalmazta gondolatait. Kifejtette: valamennyi alkotáson az azokról letekintő szuggesztív tekintetek fogják meg a szemlélőt. A képeket nézve szinte beszélő viszonyba kerülhetünk az azokon szereplő történelmi személyekkel.  – Ezek a tekintetek méltóságot követelnek valamennyi megyénkért tevékenykedő embertől – hangsúlyozta Földi Péter. –  Ezen tekintetek mércéjében önmagunkat is mérhetjük, hiszen fontos emberi üzeneteket hordoznak a jelenkor szemlélőinek is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában