Szent Iván-éj

2023.07.10. 20:55

Varázslatos programoktól forrt a hangulat Salgótarjánban (fotók)

Heves szélre és viharok kialakulására figyelmeztetett a meteorológiai szolgálat június 23-án, így elmaradt az akkorra tervezett salgótarjáni Szent Iván-éji program. A rendezvényről azonban nem kellett végleg lemondani az érdeklődőknek, azt hétfő este pótolták a város főterén.

Gulyás Edina

Sokan érdeklődtek a programok iránt

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról beszámoltunk: a látogatók biztonságát szem előtt tartva, az akkori kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont munkatársai június 23-án úgy döntöttek, hogy nem tartják meg a Szent Iván-éji rendezvényt, hanem egy későbbi időpontban pótolják azt. Ígéretüknek megfelelően hétfő este minden eredeti programelemet megtartva szervezték meg a tüzes rendezvényt a Fő téren. 

A látogatókat már 18 órától gyerekbarát programok várták: volt egyebek mellett varázssarok, csillámtetkó, boszis színező, óriás társasjáték és hungarikum játszóház is. Egy különleges óriás Holddal is találkozhattak az érdeklődők. Mindemellett a tüzes estéhez illően „tüzes” ételeket is kóstolhattak a résztvevők.

Nógrád Táncegyüttes „Nyárközépnek éjszakája” című műsora nyitotta az esti programsorozatot, majd a Cimbaliband zenekar vegyítette a kelet-európai életérzést az autentikus népzenével. A mindig rengeteg érdeklődőt megmozgató örömtűz sem hiányzott a rendezvényről, amelyet a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a Nógrád Táncegyüttes vezetésével táncolhattak körbe a látogatók. 

Elűzték a sötétséget

Szent Iván-éjnek, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. Az ünnep jelentőségét az adja, hogy a sötétség az elmúlást, a fény pedig a megújulást jelenti, ezért ezen a napon az emberek nagy tüzeket raktak, hogy elűzzék a sötétséget. Ekkor kezdődik a csillagászati nyár. Ezt a hagyományt őrzi a salgótarjáni Szent Iván-éji rendezvény is, amit idén kissé megkésve ugyan, mégis megtartottak a nógrádi vármegyeszékhelyen. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában