Kánikula

2023.07.10. 13:56

Izzik a levegő Nógrádban – íme tippjeink a másodfokú hőségriasztás idejére

Müller Cecília országos tisztifőorvos az előrejelzések alapján hétfőtől szerdáig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére, így szűkebb hazánkra is.

Nagy Orsolya

Párakapuk alatt hűsölnek az emberek

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Óvatosságra int a katasztrófavédelem

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője portálunknak elmondta, hogy a hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre nézve.

– Lehetőség szerint a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen! A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljenek az elkövetkező napokban a fokozott vízfogyasztásra is! Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását! – hívta fel a figyelmet Kapás Márton.

Hozzátette: a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjanak a kocsiban. Amennyiben pedig valaki autóban hagyott gyermeket, esetleg házi kedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

A sajtószóvivő kiemelte, hogy a hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat. A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsanak tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. A kerti zöldhulladékot ne égessék el, ha pedig grilleznek, vagy bográcsoznak, a tüzet egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül! A mezőgazdaságban dolgozók ügyeljenek a munkagépek megfelelő olajozására és időközönként tisztítsák meg a gépeket a rárakódott növényektől, olajsártól!

Kapás Márton arra is kitért, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Párakapukkal enyhítik a kánikulát

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere elmondta, hogy hétfőtől a városháza közelében, valamint a művelődési háznál működnek a párakapuk. Amennyiben pedig az időjárás megköveteli, szokás szerint a diákmunkások osztanak majd vizet a Fő téren. A közfoglalkoztatottak és a közterületen dolgozók szűkített munkarendben dolgoznak és védőitalt is kapnak. Salgótarjánban és Szécsényben is van párakapu, ahol hűsölhetnek a járókelők a nagy melegben. Bátonyterenyén pedig szintén mától hűthetik le magukat a lakosok a párakapuk alatt, amelyeket a Városház téren és a Flóra-szobor környékén helyeztek el.

Könnyen megviseli a szervezetet a nagy meleg

Leskó Diána, az Országos Mentőszolgálat Észak-Magyarországi Régiójának kommunikációs munkatársa korábban úgy fogalmazott, hogy a hőségben nagyon oda kell figyelni mindenkinek magára és a körülötte lévőkre is.

A megfelelő folyadékbevitel nagyon fontos a forróságban
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás:  Nool

– A nyári melegben mindenki stresszesebb, nehezebben tud koncentrálni, ezért a vezetés során, főleg a délutáni csúcsforgalmakban fokozottan figyelni kell, mert nagyon könnyen megtörténik a baleset. Ezen kívül a gyalogosnak, a bicikliseknek és a motorosoknak is fokozott óvatossággal kell közlekedni, nem csak az autósoknak. Ilyenkor sok folyadékot érdemes fogyasztani nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is. Aki pedig megteheti, ne tartózkodjon a tűző napon. Az időseket és fiatalokat főként védeni kell a napsugárzástól – fejtette ki Leskó Diána.

A szakember kiemelte: sokan az élővizeknél szeretnek fürdőzni, de ennek is meg van a veszélye. Fontos, hogy mindig csak a kijelölt fürdőhelyekre menjenek és lehetőleg ne egyedül, inkább társaságban.

Emellett az idős és krónikus betegeket kifejezetten megviselheti a nagy meleg, főleg, ha magas a páratartalom. Éppen ezért fontos a szellős ruházat. Aki pedig úgy érzi, inkább ne menjen el otthonából, helyette pihenjen és, amikor hűvösebb a levegő szellőztessen. Érdemes továbbá megpihenni többször is menet közben egy-egy árnyékos helyen és az is fontos, hogy folyadék nélkül ne induljanak el sehova.

Védjük a bőrt!

Dr. Magyari Ildikó salgótarjáni bőrgyógyász korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos a magas faktorszámú napvédő használata, amelyből legalább 50 faktorosat érdemes választani, de emellett szükséges a védelmet nyújtó ruha, kalap és napszemüveg használata is a kánikulában. A napvédőket pedig gyógyszertárból érdemes beszerezni, amelyek mindegyike bőrbarát. A boltiak ugyanis tele vannak tartósítószerrel, illatanyaggal és színezékkel, amelyek könnyen irritációt, ekcémát okozhatnak. Hozzátette: 10-16 óra között nem szabadna napra menni, ezt viszont sokan nem tudják betartani. Elengedhetetlen a bőrvédelem, hiszen az elmúlt években igen csak megemelkedett a bőrrákban szenvedők száma.

Szerdán akár 37 Celsius-fok is lehet

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint az elkövetkezendő napokban szintén napos lesz az időjárás, de gomolyfelhőre is számítani kell. Emellett kedden elvétve lehet zápor és zivatar, de 32-33 Celsius-fok várható.

Szerdán már felhősebb lesz az időjárás és főleg az északi országrészen kialakulhatnak akár hullámokban is záporok, zivatarok. Ezen a napon pedig akár 37 Celsius-fokos rekkenő hőségre számíthatnak a lakosok. Csütörtöktől már csökken a hőmérséklet, 25-30 fok között alakul és csapadék is lehet. Pénteken pedig szintén gomolyfelhők érkeznek felénk csapadékkal, de 30 Celsius-fok körüli nyári meleg lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában