Nool.hu videó

2023.06.28. 15:48

Valóra vált egy álom – Szent László ereklyével gazdagodott a ságújfalui templom (fotók, videó)

Emberemlékezet óta hagyomány Ságújfaluban, hogy a helyi templom védőszentjének, azaz Szent Lászlónak a napját misével ünnepelik meg. Idén sem történt ez másképp, kedden azonban az idei liturgia során a helyi egyházközség egy régóta dédelgetett álma is valóra vált: egy Szent László ereklyével gazdagodtak.

Veres Edina

Kapás Attila plébános átvette a Szent László ereklyét

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Ülőhely nem maradt üresen kedden a ságújfalui Szent László-templomban, ahol az esti órákban egy különleges szentmisét mutattak be. Az Isten házát 1939-ben dr. Horváth József karancssági esperes kezdeményezésére építették, a lelkipásztor a sokszor „Szent László városaként” aposztrofált Nagyváradon született. Az esperes a munkálatok befejeztével Szent László oltalmára bízta Ságújfalu lakóit. A helyiek, illetve a település egyházközsége azóta is töretlen tisztelettel adózik a templomuk védőszentjének, illetve régóta vágytak arra is, hogy egy Szent László ereklyét tudhassanak magukénak. Ez az álom teljesült a keddi szentmise során.

Dénes Katalin lelkipásztori munkatárs, a ságújfalui egyháztanács tagja portálunk érdeklődésére elmondta: mindig is tisztelték a faluban Szent Lászlót, így például 2017-et is az Árpád-házi király évének nyilvánították a településen.

– Már jóval korábban is megfogalmazódott bennünk, hogy lehetőség esetén szeretnénk, ha egy Szent László ereklyével gazdagodhatna egyházközségünk. Ez az érzés hat évvel ezelőtt csak még erősebbé vált, majd idén a Szent György Lovagrend budavári priorjának, dr. Tóthpál Tamásnak köszönhetően a kívánságunk valósággá vált – fejtette ki Dénes Katalin, aki azt is elárulta: a ságújfalui egyháztanáccsal közösen abban bíznak, hogy az ereklye jelenléte csak tovább fokozza majd a községben Szent László tiszteletét, illetve még inkább megerősíti a lakosokat hitükben. Mindezeken túl pedig további oltalmat remélnek az Árpád-házi nagy királytól, valamint szeretnék, ha a felsoroltakban a környékbeli falvakban élő hívők is osztozhatnának velük.

A lelkipásztori munkatárs azt is elárulta, hogy az ereklyetartó Szent László lábszárcsontjának egy darabját rejti. Végül hozzátette: a dr. Varga Lajos váci segédpüspök által hitelesített ereklyének őrzése Kapás Attila plébános feladata lesz. A hívők az ereklyét olyan ünnepek alkalmával tekinthetik majd meg, mint a Szent László-napi misék, a búcsúk, vagy épp a testvértelepülési találkozók.

Szent László megmutatta hazánknak, hogy lehetséges összeegyeztetni a küzdeni akarást az evangéliummal

A liturgia előtt Kapás Attila, helyi plébános szólt a megjelentekhez. Mint mondta: egy kis falu, illetve egy egyházközség életében nagy esemény, amikor templomának védőszentje „érkezik” hozzájuk, majd ott is marad. Hozzátette: Ságújfaluban Szent Lászlót évről évre mindig ünnepelték a templom felszentelése óta. Az azonban óriási jelentőséggel bír, hogy a Szent György Lovagrend jóvoltjából megkapták a király egy ereklyéjét, amely az Esztergomi Bazilika lábszárcsont ereklyéjéből származik. 

Kapás Attila plébános ezután üdvözölte a szentmisén vendégként megjelent Kovács György, nógrádi származású atyát és a néhány évvel ezelőtt Vietnámból hazánkba érkezett József atyát is. Ezután megkérte őket arra, hogy éltessék a hagyományt, és vendégként, dr. Tóthpál Tamás budavári priorral közösen kössenek emlékszalagot a ságújfalui templom zászlórúdjára.

A liturgia előtt az ereklyét adományozó dr. Tóthpál Tamás megemlékezett arról, hogy III. Béla király a magyar nép közfelkiáltásával iktatta a szentek sorába Szent Lászlót 1192. május 20-án. A budavári prior ezután a megjelenteknek arról beszélt, hogy mi tesz egy szentet szentté, illetve elárulta azt is, milyen történések nyomán avatták azzá a szóban forgó Árpád-házi királyunkat.

A szentmisét celebráló Kovács György megosztotta a hívőkkel azt a meggyőződését, ami szerint az ereklye templomba költözése által talán még nyilvánvalóbbá válik az, hogy Krisztus valóban dolgozik közöttünk. Emellett pedig azt is elárulta: ő maga is szűkebb hazánkból, pontosabban Borsosberényből származik, így örül, amikor azt hallja, hogy Nógrádban valami gazdagodik vagy megszépül.

– Az ereklye érkezése mellett más okból kifolyólag is különleges ez a liturgia, hiszen missziós napja van a Szentjánosbogár ifjúsági táborunknak. A napokban ugyanis azt a küldetést kapták a gyerekek és a fiatalok, hogy hívják meg a környékbeli embereket erre a szép ünnepre. Emiatt imádkoztak, járták Karancsság utcáit – fejtette ki az atya, aki arra is rámutatott, hogy szemmel láthatóan az Úr meghallgatta a kérésüket, hiszen a hívők szép számmal gyűltek össze a László-napi szentmisén.

Az atya végül kiemelte, hogy Szent Lászlótól egy ajándékot is kaptak. Az Árpád-házi király volt ugyanis az, aki megmutatta Magyarországnak, hogy lehetséges egymással összeegyeztetni a bátorságot, a küzdeni akarást és az evangéliumot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában