Feladatvállalás

2023.06.14. 06:55

Társadalmi vállalkozást indít Salgótarjánban a Magyar Vöröskereszt

Nemzetközi tevékenységéért tüntette ki a Magyar Vöröskereszt országos vezetősége Grubert Rolandot, a szervezet Nógrád megyei igazgatóját. A díjazott beszámolt az orosz-ukrán háború által adódó kihívásokról, a vöröskereszt megyei tevékenységéről és egy zöldség-gyümölcs feldolgozó létesítése is szóba került, ami Salgótarjánban ad majd munkát a megváltozott munkaképességű embereknek.

Gulyás Edina

– Az orosz-ukrán háborúban való szerepvállalásért ítélte nekem a kitüntetést az országos vezetőség. Ez a díj igazából nem is a személyemhez köthető, hanem a vöröskereszt egyes megyei szervezeteihez, amelyeknek nyilván volt és van is feladata a menekültellátásban. Itt Nógrád megyében is a mai napig munkát ad ez a kollégáknak – fogalmazott Grubert Roland, hozzátéve: – Azonban a kárpátaljai segélyezési feladatokat a Borsod megyei szervezet végezte, hiszen az ottani vöröskereszttel közel húsz éves munkakapcsolatunk van, így nem volt kérdés, hogy a háború kapcsán is segítjük tevékenységüket. 

Mint mondta, egy regionális logisztikai központot hoztak létre Miskolcon, ami még napjainkban is működik, ide érkeztek az egész országból, sőt a határon túlról is azok a segélyszállítmányok, amiket Ungvárra és Csapra juttattak el. Az elmúlt egy évben összesen harminc kamionnyi adományt vittek ki. Tavaly decemberben pedig a véradókamionját is átadta a magyar vöröskereszt a kárpátaljai szervezetnek. 

– Ezt a munkát a lehetőségeinkhez mérten tovább folytatjuk, azonban itthon is van sok feladatunk. Nógrádban is százas nagyságrendben élnek menekültek, őket is folyamatosan segítjük – fogalmazott Grubert Roland, aki még középiskolás korában, önkéntesként került a vöröskereszthez. – Év végéig egy olyan foglalkoztatási, képzési programot szeretnénk megvalósítani Salgótarjánba, amivel könnyebben találhatnak majd munkát az Ukrajnából érkezett menekültstátusszal rendelkezők.

A megváltozott munkaképességűeknek is segítenek

Az igazgató kitért arra is, hogy a vöröskereszt megyénkben véradások szervezését végzi, emellett intézményeket – családok átmeneti otthonát, nappali melegedőt és hajléktalanszállót is – működtet, emellett elsősegélynyújtó tanfolyamokat és vizsgákat szervez. A hajléktalanellátásban közfoglalkoztatási mintaprogramot működtetnek, az egészségügyi ellátást és az étkeztetést szervezik. A megváltozott munkaképességűek számára is számos lehetőséget kínálnak, Nógrádban is dolgozik öt ilyen munkatársuk. 

– Másfél éve jött létre egy véradásszervezési call center, és nem titok, hogy egy zöldség és gyümölcs feldolgozó üzem kialakítást szervezzük Salgótarjánban, ahol jövő év januárjától szintén a megváltozott munkaképességűeknek biztosítunk pénzkereseti lehetőséget – fogalmazott Grubert Roland, aki arra is kitért: – Kapcsolatban vagyunk olyan hipermarket láncokkal, amelyek kifejezetten támogatják ezt a tevékenységet. Hazánkban nincs nagyon sok társadalmi vállalkozás a piacon, így szinte az összeset lehet ismerni. Nyilván ezek térképén a vöröskereszt is szerepel. Borsodban egy kecskefarmot működtetünk tejüzemmel, valamint a Tű, cérna, szeretet varrodát üzemeltetjük. Azt remélem, hogy itt Nógrádban pedig egy zöldség és gyümölcsfeldolgozó indulhat el, ami hosszan fenntartható lesz és biztos munkát ad a megváltozott munkaképességű embereknek.  

Az igazgatóval készült hosszabb interjút itt meg is hallgathatjátok:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában