Lakásvásárlás

2023.06.12. 11:25

Salgótarjánban megállt az ingatlanok drágulása

Egy friss ingatlanelemzés szerint tavaly májushoz képest még jelentősen emelkedtek az árak az országos lakáspiacon, de januárhoz képest sokkal visszafogottabb a drágulás. Ehhez a tendenciához passzolnak a Nógrád vármegyei adatok is.

P. K.

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

Az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott lakáspiac alakulását bemutató elemzéséből kiderült, hogy Nógrád vármegyében az eladó használt lakások átlagos négyzetméterára 235 ezer forint volt idén májusban, ez 22 százalékos éves növekedést jelent és 7 százalékkal haladja meg a januári szintet, azaz egyértelmű az árak lassulása. A vármegyeszékhely is ezen az úton jár.

Mint írták: a salgótarjáni 250 ezer forintos ár 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg az év elejéhez képest nem jelent változást. Balassagyarmaton majdnem ugyanez a helyzet: a mostani 351 ezer forintos négyzetméterár 15 százalékkal haladja meg a tavalyit. A januárihoz képest stagnálásról van szó. Rétságon még erőteljesebb a lassulás, bár a mostani 444 ezer forintos négyzetméterár 73 százalékos plusz tavalyhoz képest, a januári szinttel összevetve csak 7 százalékos a többlet. 

A salgótarjáni 250 ezer forintos ár 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, míg az év elejéhez képest nem jelent változást
Forrás: Ingatlan.com

– Már tavaly nyáron látni lehetett, hogy véget ért a lakáspiaci drágulás az országos piacon, ezt a Központi Statisztikai Hivatal adatai is alátámasztják, hiszen tartós emelkedés után a múlt év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest országos szinten 2,6 százalékkal csökkentek a lakásárak – mondta Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: a korábbi évekhez képest tehát visszafogottabb lett a lakáspiac, ami egyebek mellett azzal magyarázható, hogy a mindennapi kiadások emelkedése és a gazdasági bizonytalanság miatt sokan későbbre tolták a lakásvásárlást.  

A fizetések alakulása befolyásolja a forgalmat

 Az elemzésben rávilágítottak: ahogy az ország minden részében, Nógrádban is a lakáspiaci forgalom nagyban függ a fizetések alakulásától. Bár vármegyében tavaly a nettó keresetek több mint 20 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, ám az országos 14,5 százalékos inflációval korrigált reálbérmutató 5 százalékos emelkedésről tanúskodott. A munkanélküliségi ráta a vármegyében jóval magasabb a 3,9 százalékos országos átlagnál, ugyanis itt több mint 8 százalékos volt tavaly. Ezek a gazdasági jelenségek pedig a lakóingatlanok piacára is hatással vannak. A lakáspiaci aktivitás fokozódásához éppen ezért hosszú távon a reálbérek és a vásárlóerő növekedésére lenne szükség, és a lakáshitelkamatok csökkenése is ezt a folyamatot támogatná. 

Mintegy 560 lakást és házat kínálnak eladásra

Az Ingatlanbazar.hu oldalán közel 560 eladó ingatlan található. A legdrágábbat Vanyarcon kínálják 250 millió forintért, míg a legolcsóbbat Vizsláson 2,8 millióért árulják. A portálon Salgótarjánban mintegy 130 ház és lakás eladó. A városban a legolcsóbb 4,5 millió, míg a legdrágább 150 millió forint.

Nemrégiben arról is írtunk, hogy nem keresettek Nógrádban a nyaralók:

Megírtuk, hogy Salgótarjánban több önerőt fordítanak a lakásvásárlásra:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában