Múltidéző

2023.06.09. 09:01

Pörgött az ipar, jól haladt a meló a „felszabadulási” munkahéten Nógrádban

Az első ötéves terv negyedik évében országos „munkahetet” hirdettek az április 4-ét megelőző hetekre. Ennek keretében a földeken, a bányákban és a gyárakban az előre meghatározott (féléves vagy éves) számokat már április elejére elvégezték az „élen járó” dolgozók. A propagandisztikus cikkeket természetesen a Nógrádban is leközölték. Ezúttal ezekből szemezgetünk néhányat hetven év távlatából.

Nool

Cikk a Szabad Nógrád 1953. április 1-jei számában

Forrás: NMH-archívum

Az akkor éppen Szabad Nógrád nevet viselő megyei napilap 1953. április 1-jei szám büszkén mutatta be Bauer Gusztáv üveggyári sztahanovista kehelyfúvót, aki hosszú hónapok óta 150-160 százalékkal teljesítette az előírt keretszámokat. Természetesen a meghirdetett munkahétre „tett vállalását is becsülettel teljesítette”.

Teplán Zoltán tűzhelygyári sztahanovista öntvényköszörűs április 4-e tiszteletére elvállalta, hogy Varga B. Márton kollégájának átadja munkamódszerét. A felszabadulási héten Teplán 207 százalékkal teljesítette túl az elvállalt feladatot. 

A cikkből kiderült az is, hogy Szűcs N. István dorogházi 5 holdas pártonkívüli parasztember tojásból és baromfiból is teljesítette negyedév alatt a féléves célkitűzést. Hozzá hasonlóan Benus János 12 holdas mátraverebélyi lakos is „példamutató munkát végzett a vetési feladatok terén”.

Az egyéni kiemelések mellett vállalati szinten is kiváló eredményekről tudott beszámolni a megyei lap. A nógrádi szénbányák közül a mátranováki emelkedett ki számadataival. Megfeszített tempóról számoltak be a híradások a rónafalui és a mizserfai bányák esetében is.

„Becsülettel készültünk április 4-re”, „Vállalták – teljesítették”, „Ahol az adott szót tettek követték” – ehhez hasonló címmel jelentek meg a pártállami elvárásoknak megfelelő cikkek. A teljes történethez azonban hozzátartozik, hogy a kiemelt személyek „kimagasló teljesítése” a legtöbb esetben nem egy ember munkáját, hanem egy brigád együttes feladatvégzését jelentette. A tervszámok szintén meseszerű adatait a valóságban sokszor meghamisították vagy nem magas arányszámot írtak elő a könnyebb teljesíthetőség céljából. Ezek a munkaverseny-programokról beszámoló jelentések inkább az aktivitást igyekeztek növelni, mintsem a valóságnak megfelelő tényeket közölni.

A szerző Kovács Balázs okleveles történész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában