Wamsler SE

2018.03.27. 16:50

A térség jövőjét is építi fejlődésével a tűzhelygyár

Duplájára növeli termelési kapacitását a Wamsler SE. A 3,6 milliárd forintos beruházás alapkövét kedden helyezték el ünnepélyesen Salgótarjánban. A tűzhelyeket és kandallókat gyártó cég új üzemcsarnokában a legkorszerűbb technológiával folyik majd a gyártás.

V.O./ P.B.

A Wamsler SE Közép-Európa legnagyobb, száz százalékban magyar tulajdonú tűzhelygyára, piaci részesedése Európában közel nyolc százalékos. 124 éves történelmének legnagyobb beruházását kezdte meg most, amelynek alapkőletételénél jelen volt többek közt Varga Mihály nemzetgazdagsági miniszter, Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő és Finta Ferenc a cég vezérigazgatója.

„Kellenek a magyar márkák”

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter örömét fejezte ki, hogy Nógrád megye sem marad ki a magyar iparfejlesztésből. A kormány nagyvállalati beruházási támogatási programjában három év alatt 70 hazai cég kapott 92 milliárdos támogatást, idén 41 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 19 milliárdos támogatással. „Folytonos növekedés és előrelépés nélkül az olyan szavaknak, mint a haladás, a fejlődés a siker, nincs jelentőségük – mondta Varga Mihály. A Wamsler 124 éves története a legjobb példa a fejlődésre.” A gazdaság helyzetéről elmondta: 2010 óta 12 százalékról 3,2 százalékra csökkent a munkanélküliség. A tavalyi 4,2 illetve az utolsó negyedéves 4,9 százalékos gazdasági növekedés Európában a második legjobb volt. 2017-ben már 20 százalékkal magasabb volt a GDP is, mint 2010-ben. Csökkentek a munkaadói járulékok, az adók, nőttek a keresetek, és ezt a tendenciát szeretnék a jövőben is folytatni. „Az is cél, hogy legyenek újra magyar márkák, amelyekről a világ minden táján Magyarország jut a vásárlók eszébe. Ilyen lehet újra az Ikarus, a Tungsram, és ilyen lesz reményeink szerint a Wamsler is.”

A most kezdődő fejlesztésekre összesen 3,572 milliárd forintot fordít a cég, amelyből 1 milliárd 786 millió forint a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása, 1,05 milliárd forintot a Wamsler Se anyavállalata az Opus Global Nyrt. biztosít, a fennmaradó részt hitelből fedezik.

Finta Ferenc vezérigazgató köszöntőjében elmondta: közel hétszáz embernek jelent munkát és biztos megélhetést ez a beruházás, de fontos mérföldkő lehet a térség felzárkózásában és az elvándorlás megállításában is.

- Ma már nem elég az évszázadokon át jól bevált receptet követni, a mai piacorientált világban csak azok képesek fennmaradni, akik képesek alkalmazkodni a folyamatosan változó elvárásokhoz és nem ijednek meg a kihívásoktól. Mi, a Wamslernél egyszerre kívánunk mindennek eleget tenni – mondta a vezérigazgató. – Egy minden szempontból huszonegyedik századi gyártócég létrehozására törekszünk, ahol mindenki részese lehet a sikernek.

A beruházás során újra tervezik a gyártási folyamatokat, sor kerül a jelenlegi termelési eszközök és épületek korszerűsítésére és modernizációjára. Felépül egy 5400 négyzetméteres intelligens gyártó és innovációs központ, és egy kisebb, 840 négyzetméteres csarnok. Terveik szerint ezzel megduplázódik az jelenlegi 150-160 ezer darabos termelési kapacitás és a termékek minősége is javul majd, köszönhetően a korszerű gépeknek, az automata festősornak és hegesztő robotoknak.

 

„Magyar gyárat nem zárunk be”

Mészáros Lőrinc, az Opus Global NyRt. többségi tulajdonosa elmondta: az ő felelősségük hogy a Wamsler SE minél eredményesebb legyen. „Két évvel ezelőtt azt láttuk, hogy a működés ennek nem felel meg – mondta. – Ilyen esetben komoly döntéseket kell hozni. Az egyik lehetőség volt a veszteséges üzem bezárása, a másik a fejlesztés, a hatékonyság növelése.Magyar tulajdonos, magyar vállalkozó, magyar gyárat nem zár be, ezért mi az utóbbi mellett tettük le a voksunkat.”A változás, a javulás már a tavalyi mutatókon meglátszott, a további érdekében döntöttek a hatalmas, 3,6 milliárd forintos beruházás mellett. Az építkezés, a technológiai fejlesztés, a robotizálás, szakértők szerint már egy-két éven belül évi 6-700 millió forintos nyereséget eredményezhet. Mészáros Lőrinc megköszönte a kormány támogatását, Becsó Zsolt képviselő, a város és a kormányhivatal segítségét, és hozzátette: Salgótarján fontos helyszíne a magyar gazdaságnak, ezért nem ez az utolsó komoly beruházása itt a Mészáros-csoportnak.

 

 

„Mérföldkő a város életében”

Jó az irány a gazdaságfejlesztés területén – kezdte köszöntőjét Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, emlékeztetve arra, hogy nemrég adták át Pásztón az EGLO 4 milliárd forintos beruházását, és pár hete született döntés egy bátonyterenyei csokoládégyár építéséről. „Ez a mai esemény nem csak Salgótarján, de a térség számára is mérföldkő, hiszen új alapokra helyezi a város gazdaságtörténetét – mondta. A várost egykor naggyá tevő cégek utolsó mohikánja a Wamsler, ezért is kell megbecsülni és értékelni különösen ezt a fejlesztést, amely új időszámítást jelent nem csak a gyár, hanem reményeim szerint az egész város életében.”A képviselő szerint az elmúlt nyolc évben, a kormány kitüntető figyelmének segítségével sikerült olyan eredményeket elérni, amelyekkel élhetőbbé vált a térség és Salgótarján, és ezáltal erősödött az itt élők kötődése, identitása is. A gazdaság erősödése záloga lehet a további fejlődésnek, a jövő tavaszra teljes hosszában kiépülő négysávos 21-es főút pedig véglegesen bekapcsolja a várost az ország vérkeringésébe.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában