Gyógynövény

2023.06.30. 06:53

Nógrád-szerte szedhetünk a nyugtató hatású levendulából – mutatjuk, hol és mikor

Virágzik a nyár egyik legkedveltebb gyógynövénye, a levendula, amellyel szűkebb hazánkban is egyre több helyen foglalkoznak.

Nagy Orsolya

Hétvégén szűkebb hazánk számos településén szedhetünk levendulát

Forrás: Illusztrációs fotó: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és életmód-tanácsadó  portálunknak elmondta, hogy ez a népszerű növény nem volt honos hazánkban, hiszen mediterrán területről származik. Leginkább pedig a virágát alkalmazzák a gyógyászatban, de a kozmetikumokban is.

– Többnyire a nyugtató hatásáról ismerjük. Kiváló lehet álmatlanságra, nyugtalanság okozta bélproblémákra, fejfájásra, rovarcsípésre is, valamint görcsoldó és fertőtlenítő hatása is ismert. Emellett gyakran alkalmazzák molyok és rovarok ellen is – közölte Kovács Hetti. Hozzátette: a kozmetikumot régóta illatosítják vele, de fürdősóként is használják, sőt, szappanokat is készítenek belőle. A levendulás illóolaj is népszerű, azonban fontos megjegyezni, hogy igen nehéz tiszta minőségűt kapni belőle, ezért alaposan meg kell nézni az összetevőket a vásárlásnál.

A természetgyógyász arra is kitért, hogy sokan el is fogyasztják a virágát. Így például teát készítenek belőle, de élelmiszereket is ízesítenek vele. Közkedvelt továbbá a levendulás szörp, a fagylalt, a fermentált ital, a kekszek, de kávéba is beleteszik. Szárított és friss változata egyaránt szép, így sokan dekorálják vele otthonukat. Ezen túlmenően a növénytársításban is nagy szerepe van, ugyanis például, ha rózsák mellett van, akkor a levéltetű nem lepi el azt.

Kovács Hetti kiemelte: több fajtája ismert, de a világon a legnagyobb hatóanyaggal rendelkező levendula Bulgáriában található. Napfényes területre érdemes ültetni otthon, június végén, július elején szüretelik.

Számos nógrádi településen tudunk levendulát szedni

Győri Andrea családjával Nagybárkányban gondoz egy egyhektáros területet, amely korábban kihasználatlan volt.

– Olyat szerettünk volna létrehozni, ami maradandó és, amivel szívesen foglalkozunk. Így esett a levendulára a választás. Az egészet Provence ihlette, a tövek Tihanyból érkeztek, jelenleg pedig ötezer tő található a területen – osztotta meg portálunkkal Győri Andrea, aki elárulta azt is, hogy az érdeklődők egészen július 2-ig, vasárnapig szedhetik tele kosarukat az illatos gyógynövénnyel.

B. Juhász Szilvia Mátraszőlősön három éve foglalkozik levendula termesztéssel.

– Jelenleg hatszáz tő francia levendula található nálunk. Ez az orvosi gyógynövény ehető és iható is. Korábban levendulás játékokat varrtam belőle, mostanra azonban már olyan sok lett, hogy már lehet Szedd Magad Napokat szervezni. Ami pedig megmarad, abból levendulás vizet és illóolajat készítek majd – mondta B. Juhász Szilvia, aki szerint nagyon népszerű ez a növény, amelyet az is bizonyít, hogy több mint 300 érdeklődő volt eddig a július 1-jén, szombaton és július 2-án, vasárnap tartandó szüretre.

Orosz Róbert és felesége, Kiss Hajnalka ős- és kistermelők is egyben és több éve foglalkoznak a növénnyel Nőtincsen.

– Nagy gondot fordítunk a mintegy kétezer bokor gondozására. Nálunk francia levendula található, amelyek vegyszermentesek és számos gyógyhatásuk ismert. Összesen tizenhatféle terméket készítünk a virágzatból, amelyek közül a legnépszerűbb a szörp, a levendulás parajdi só és az illatpárnák – közölte korábban portálunkkal Orosz Róbert.

Alsópetényben már régóta foglalkoznak ezzel a gyógynövénnyel

Szomolya Szabina, az alsópetényi vendégházak operatív menedzsere korábban portálunknak elárulta, hogy összesen négyszáz tő van náluk a gyógynövényből, amelyből lekvárt, szörpöt és párnákat készítenek.

Mint mondta: minden évben, így idén is lesz szüret. Az érdeklődők ezúttal június 30-tól, péntektől egészen július 2-ig, vasárnapig szedhetik majd a népszerű levendulát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában