Filmes stáb

2023.06.07. 06:50

Forogtak a kamerák Somoskőben és Somoskőújfaluban – bemutatták a Hazatért faluk históriáját (videó)

Szűkebb hazánkban forgatott az M5 csatorna História című műsorának stábja. A kamerák kereszttüzében Somoskő és Somoskőújfalu állt, a két „Hazatért faluban” Kassai Katalin műsorvezető annak járt utána, hogy vajon igaz-e településeket körüllengő legenda.

Veres Edina

Szűkebb hazánkban forgatott az M5 csatorna História című műsorának stábja

Forrás: Facebook | MTVA

Somoskő és Somoskőújfalu 2017. december 12-én kapta meg a Hazatért falu – Pagi ad Patriam reversi – címet az országgyűlés döntése értelmében. Mint ismeret, a két települést a trianoni békediktátum Csehszlovákia számára ítélte, majd négy évvel később a határmegállapító bizottság 1924. február 15-én döntött a Magyarországhoz történő visszacsatolásukról, amiben dr. Krepuska Géza gégészprofesszornak elvitathatatlan érdemei voltak. Ugyanakkor a történetet legendák is övezik, ami az M5 csatornát is a két „Hazatért faluba” csalogatta a nemzeti összetartozás napján, azaz június 4-e alkalmából.

A História című műsor stábja és Kassai Katalin műsorvezető megannyi kérdésre kereste a választ. Murányi Bálint történelemtanártól, helytörténeti szakértőtől például megtudták, hogy az elcsatolás milyen hatást gyakorolt a lakosságra, vagy, hogy mi történt az alatt a négy év alatt, amíg a községek Csehszlovákia területéhez tartoztak. Emellett Kriston László helytörténeti kutató arról is mesélt a kamerák előtt, hogy mekkora jelentősége volt a helyiek – és az ország – életében a dr. Krepuska Géza tulajdonát képző bazaltbányának, vagyis a Macskalyuk kőfejtőnek. 

Természetesen a közel tíz perces műsoridő górcső alá veszi a visszacsatolás valódi okát, az évekig elhúzódó tárgyalásokat, dr. Krepuska Géza településekhez fűződő kapcsolatát, illetve a visszacsatolásban játszott közreműködését, és persze azt is, hogy miként őrzik a gégészprofesszor emlékét a községekben. A História stábja ellátogatott dr. Krepuska Géza dédunokájához is, aki – több érdekes történet mellett – elmesélte az M. Carey brit alezredes meggyógyításához fűződő családi legendát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában