Gyógynövény

2023.06.02. 06:55

Elkezdődött a bodzaszezon Nógrádban is! – mutatjuk, mennyi minden készíthető a gyógynövényből

Már javában megtalálható szűkebb hazánkban a nyár egyik kedvenc növénye, a bodza, amely Ázsiában és Európában őshonos.

Nagy Orsolya

Soha ne a poros, forgalmas út mellől szedjük le a bodzát!

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A bodzát általában az erdő- és útszéleken, illetve a mezőkön lehet megtalálni, aminek a virága alkalmas a fogyasztásra.

Kovács Hetti, salgótarjáni természetgyógyász és egészség mentor portálunknak elmondta, hogy az egyik legkedveltebb gyógynövény hazánkban és szinte mindenki ismeri, ha máshogy nem is, de szörp vagy limonádéként biztos.

– Nagyon sok jótékony hatása van a szervezetre. A bodzának igen magas a C-vitamin tartalma, duplája például egy citroménak, de van még benne A- és B-vitamin is, flavonoidokat, valamint antioxidánsokat is tartalmaz – közölte Kovács Hetti. Hozzátette: májusban, illetve júniusban virágzik és sokan például gyógyteát készítenek belőle. Éppen ezért érdemes kiszárítani száraz és meleg helyen, majd lemorzsolni a szárról a virágokat és befőttes üvegbe tenni, amely akár mutatós is lehet, ráadásul abban nem éri sem port, sem bármilyen egyéb külső hatás.

A természetgyógyász kitért arra is, hogy sokan szörpöt, lekvárt, zselét, üdítőt és teát készítenek belőle, de akár fermentálni is lehet. Nagyon finom ugyanakkor például fagylaltba és süteménybe is. – Palacsintatésztába kell mártani a virágot, majd úgy megsütni, így nagyon finom lesz a desszert, de eperrel, rebarbarával, vagy akár kakukkfűvel és bazsalikommal is felhasználható – fejtette ki Kovács Hetti.

Mint mondta: számtalan gyógyhatása van, és már az ókorban is alkalmazták. Kiváló megfázásra, nagyon jó immunerősítő, lázas állapotban is érdemes inni, valamint vízhajtó hatása miatt a fogyókúrázóknak is tökéletes. Mindezeken kívül enyhe hashajtó hatása is van, de köhögésre, allergiára, sőt, szinte minden légúti panaszra alkalmas, de erősíti a szívet, a gyomorfájdalmat pedig enyhíti. A természetgyógyász kiemelte: megyénkben nagyon gyakori a bodza, de fontos, hogy azt ne a poros, forgalmas út mellől szedjük le!

Hogyan készítsünk bodzaszörpöt?

A Mindmegette.hu oldalán megtalálható, hogyan készítsünk bodzából szörpöt a téli időszakra. Nem kell hozzá más csupán hat liter víz, négy kilogramm cukor, húsz darab bodzavirág, öt darab citrom, tíz dekagramm citromsav és egy teáskanál nátrium-benzoát.

Mint írják: a szörp elkészítéséhez 5 liter vizet fel kell forralni 3,5 kilogramm cukorral. A maradék kristálycukrot karamellizálni szükséges, majd amikor kész az égetett cukor, akkor nagyon óvatosan, adagonként mehet rá egy liter víz. A karamelles szirupot addig kell forralni, amíg a cukor teljesen felolvad a vízben. Amikor ez megtörtént, akkor mehet az öt literes cukorsziruphoz, és jól össze kell forralni, majd félretenni. Amikor a cukorszirup kihűlt, bele lehet tenni a bodzavirágokat, a szeletekre vágott citromot, a citromsavat és a nátrium-benzoátot. Lehetőség szerint azonban érdemes lefedni. A bodzaszörpöt négy-öt napig érlelni kell, időnként pedig szükséges megkevergetni is. Végül pedig le kell szűrni, majd sterilizált üvegekbe tölteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában