Kert

2023.05.01. 10:55

Nógrádi kertészek figyelem: összegyűjtöttük a kávézacc csodatevő hatásait!

Talán kevesen tudják, de számos módon felhasználható a kávézacc a kertben, a jótékony hatások pedig már rövid távon is láthatók. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre jó, így a kisebb-nagyobb nógrádi kertek tulajdonosai is javukra fordíthatják.

A.E.

A kávézacc csodákat művel a növényekkel

Forrás: Shutterstock

A hosszú hétvége és a jó idő kedvez a kerti munkáknak is, fontos azonban tudni, hogy a konyhánkban is keletkeznek olyan "háztartási hulladékok", amiket kár kidobni, hiszen a kertben felhasználva azokat, csodát tehetünk növényeinkkel. Azt, hogy egy-egy háztartás éves szinten mennyi kávézaccot termel ki, kilókban lehet mérni, főként akkor, ha a családban többen is rendszeres kávéfogyasztók.

A Nógrád vármegyében (illetve természetesen bárhol máshol) található kisebb-nagyobb kertek tulajdonosainak viszont ahelyett, hogy a kávéfőzőből egyenesen a szemetesbe dobják a zaccot, érdemes inkább félretenni, hiszen a kert nagyon hálás lesz az újrahasznosításáért. A kávézaccnak a növények ültetésénél is hasznát lehet venni, de a Ripost összegyűjtötte, hogy ezen kívül még milyen formában tud jó szolgálatot tenni a kertben:

Gyorsítja a komposztálást

Ha egyenesen a komposztálóba kerül a kávézacc, a benne található anyagoknak köszönhetően gyorsabban indulnak be a bomlási folyamatok. Azonban arra érdemes ügyelni, hogy a kávézacc csak legfeljebb a komposzt 25%-át tegye ki, mert ha ennél több kerül bele, savasíthatja a közeget, azt pedig nem minden növény szereti.

Táplálja a növényeket

Eső előtt érdemes vékony rétegben szórni egy kevés kávézaccot a kerti növények köré, amit aztán a víz bemos a gyökerekhez, így nagy adag nitrogénhez jutnak a növények. Szárazon is lehet vele trágyázni, méghozzá úgy, ha fogunk egy újságpapírt, szétterítjük rajta a kávézaccot, és megvárjuk, míg teljesen kiszárad, s ezután a növények alá szórjuk. Tápoldatként is kiváló csodaszer a növényeknek, ehhez 10 liter vízben el kell keverni 30 dekagramm zaccot, majd miután állt egy napot, érdemes vele megöntözni a tápanyaghiányban szenvedő növényeket a kertben.

kávé, kávézacc
Érdemes összegyűjteni a kávézaccot, hiszen  nagyon hasznos szolgálatot tesz a kertben
Forrás: Shutterstock

Nedvesen tartja a mulcsot

Egyre többen használják hazánkban is a talajtakarást: ágaprítékkal, fenyőkéreggel, vagy frissen vágott fűvel takarják az ágyásokat, így a nagy szárazságot is jobban átvészelik a növények, hiszen a mulcs megtartja a nedvességet. Tisztán kávézaccal, vastag rétegben takarni a talajt nem jó ötlet a növények körül, hiszen eltolja a talaj pH-értékét savas irányba, ám a mulcsot érdemes megtámogatni vele. Ennek kulcsa, hogy szórjunk a földre egy vékony réteg kávézaccot, majd erre tegyük a mulcsot. A zaccnak köszönhetően hosszabb ideig marad nedves a mulcs, így ritkábban kell öntözni.

Véd a kártevők ellen

Bizonyos csigafajták ellen is hatásos a kávézacc, így ha körbeszórjuk vele az ágyásokat, a kisebbek el fogják kerülni a növényeket. A kertészek másik nagy ellensége a macska: legyen szó akár saját, akár a szomszéd cicáiról, a kertben nem szívesen látja őket az ember. A kis dorombolósok azonban a kávézacc szagát nem bírják elviselni, ezért már csak miattuk is érdemes körbeszórni az ágyásokat vele.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában