Kert

2023.05.05. 09:55

Nógrádi hobbikertészek figyelem: mutatjuk, milyen virágot ültessetek kártevők ellen!

Létezik egy virág, amit ha elültetünk, elkerüli kertünket az egyik legmakacsabb kártevő, a levéltetű. Az egyszerű növény természetbarát módszert kínál a megelőzésre.

Nool

Érdemes körömvirágot ültetni az ágyás mellé, vagy a fák alá, hogy a levéltetvek nem támadják meg őket

Forrás: Pixabay

A körömvirág, mely gyógynövényként is számos jótékony hatásáról ismert, a kertekben is mutatós egynyári virágként pompázhat, azonban amellett, hogy szép látványt nyújt, a kártevők ellen is hatásos. A Ripost cikkéből megtudtuk ugyanis, hogy távol tartja a levéltetveket, így nem kell azok irtásával vesződni, ha körömvirágot ültetünk az ágyások mellé, vagy a fák alá.

Íme három indok, ami a körömvirág mellett szól:

Gyorsan kikel
A körömvirágot annyira könnyű gondozni, hogy sok kisgyereknek ez a csodaszép virág adja az első sikerélményt a kiskertben. Egyszerűen csak el kell vetni a magjait 2-3 centiméter mélyre, majd alaposan beöntözni. Egy-két hét múlva már ki is hajtanak a kis magoncok, egy hónap múlva pedig már számíthatunk a virágokra is.

Igénytelen, de kell vele foglalkozni
Bár életben marad a körömvirág akkor is, ha a vetés után csak néha megöntözzük és gyomláljuk, érdemes azért időnként a metszőollót is elővenni, ugyanis csak akkor számíthatunk folyamatos virágzásra, ha az elnyílt virágokat, elhalt részeket lemetsszük. Ősszel azonban hagyni kell, hogy magot hozzanak az elnyílt fejek, amiket aztán összegyűjthetünk, hogy jövőre rengeteg új virágot tudjunk nevelni belőlük.

Amellett, hogy szép kis színfolt a kertben, a körömvirág a kártevők ellen is hatásos
Amellett, hogy szép kis színfolt a kertben, a körömvirág a kártevők ellen is hatásos
Forrás: Pixabay

Messziről elkerülik a tetvek
Ha sok körömvirágot ültetünk az ágyások mellé, vagy a fák alá, akkor a levéltetvek nem fogják megtámadni őket, hiszen a körömvirág erős illatát ki nem állhatják. Konyhakertben érdemes minden ágyás mellé vetni egy sort úgy, hogy legalább 30 centiméterre legyen a zöldségektől. A fák alatt pedig célszerű sekélyen felkapálni a talajt tányér formában, és ebbe ültetni a körömvirágokat, méghozzá úgy, hogy közel legyenek a fa törzséhez, de ne érjenek hozzá.

A körömvirág gyógyhatásai

A 94 éves korában elhunyt bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi szerint a körömvirágból készült tea gyomor- és nyombélfekély esetén hámosít, vastagbélgyulladásnál csökkenti a gyulladás mértékét, emellett jó hatása van az emésztőrendszerre, segíti az emésztést, a máj működését, epehajtó, szélgörcsoldó hatású. A körömvirágtea alkalmazható menstruációs problémákra és változókori tünetek enyhítésére is, továbbá látásjavító hatása is van, mivel tisztítja a szemfenék ereit.

A körömvirág külsőleg használva kiváló sebgyógyító és fertőtlenítő. Alkalmazható például nehezen gyógyuló sebekre, műtéti hegekre, fekélyre, égések és fagyások kezelésében, valamint ekcéma, visszér, vénagyulladás, rosacea, aranyér esetén. Használhatjuk külsőleg ízületi gyulladások esetén is, illetve kiváló bőrirritációkra is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában