Gyász

2022.12.07. 11:23

Elhunyt a bükki füvesember, tanácsai a nógrádiakban is tovább élhetnek

Szabó György természetgyógyászt a legtöbben Gyuri bácsiként, vagy bükki füvesemberként ismerték. A napokban, 94 éves korában, örökre lehunyta szemét.

Nool

Szabó Gyuri bácsi 2018-ban, salgótarjáni előadásán

Forrás: Nool archívum

Ahogy arról korábban beszámoltunk, december 4-én, vasárnap este otthonában örökre elaludt mindenki Szabó Gyuri bácsija. A 94 évet megélt bükki füvesember halálhírét lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa jelentette be kedd este Szabó Gyuri bácsi közösségi oldalán.

– Amit tudok, tőle tanultam. Nemcsak a gyógynövényeket: azt is, hogy kell kanállal enni és felvenni a cipőmet. Apának is olyan volt, mint füvesembernek: türelmes, nagylelkű, segítőkész, melegszívű és határozott. Hiányát semmi nem fogja pótolni, sem az én, sem az önök életében. Szelleme, tanításai, tudása viszont örökké fognak élni, amíg emlékezünk rá - és még annál is tovább – fogalmazott bejegyzésében lánya. 

Gyuri bácsi többször járt Nógrád megyében, 2017-ben például a megyeszékhelyre látogatott, ahol a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban másfélórás előadással vezette be nagy létszámú hallgatóságát tanításának, tevékenységének lényegébe. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a könyvtár falain belül elmesélte, hogyan is kezdett gyógyfüvekkel foglalkozni, s emellett számtalan érdekességet és tanácsot is megosztott közönségével a benne élő ősi tudás rejtelmeiről.

2018-ban a salgótarjáni Borostyán Gyógynövényklub meghívására érkezett szintén a Balassi Bálint Megyei Könyvtárba a bükki füvesemberként ismert Szabó Gyuri bácsi, aki az egészséges életmóddal kapcsolatos tanácsok között felhívta arra is a figyelmet, hogy a megelőzés rajtunk múlik, s azt javasolta, minden bajra legjobb orvosság a gyógynövény.

A bükki füvesembert Nógrád megyében sokan tisztelték, hasznos tanácsai sokaknak segítettek a különféle betegségekből történő gyógyulásban. Egyik salgótarjáni előadásán a böjtölés kapcsán is számos tanácsot megosztott hírportálunkkal.

A bükki füvesember a magyar népi gyógyítás egyik legismertebb művelője volt, évente mintegy száz előadást tartott a gyógynövényekről és azok különböző betegségek elleni hatásairól. Halála sokak életében pótolhatatlan űrt hagy maga után.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában