Kézműves szakkör

2023.05.18. 13:35

Kiállítással zárult a makramé szakkör Nagylócon

Közel hat hónapon keresztül, heti egy alkalommal csomózták a makramét Nagylócon. Az elkészült munkákat a művelődési házban állították ki.

E-L.Zs.

Makramé szakkör keretében gyarapíthatták tudásukat a nagylóciak

Forrás: Beküldött fotó

Makramé szakkör keretében gyarapíthatták tudásukat a Nemzeti Művelődési Intézetnek köszönhetően a nagylóciak.

– A makramé csomózással készült textildíszítés szőtteseken. Önálló munkadarabként készítve a fonalakat kifeszített zsinórra kötik. Elterjedése világszerte a tengerészek, felfedezők közbenjárásával történt. A hosszú utazások során a matrózok sokszor kötöttek különféle csomókat a hajókötelekre, így váltak a csomózás szakértőivé. Az ezzel készített tárgyakat eladták a helyieknek, így terjedt el a csomózás művészete a világban – ismertette Péter Beáta, szakkörszervező.

Hozzátette: népszerűségének oka, hogy elég hozzá a két kezünk, a fonal és egy olló. Az egyszerűsége miatt pedig mindenki sikerélménnyel használhatja ezt a csomózási technikát. Ma különféle tárgyak készülnek makramé technikával: pénztárcák, falikárpitok, ékszerek, ruházat, növény akasztók, abroszok.

Péter Beáta portálunknak arról is beszámolt, hogy ez a szakkör közel hat hónapon keresztül tartott, heti egy alkalommal. – A Nemzeti Művelődési Intézet által öt embernek biztosított anyag- és eszköztámogatás nagy lehetőséget nyújtott nekünk. Ezeknek a szép kézműves termékeknek a készítését is megtanulhattuk és kiállíthattuk, megmutathatva azokat másoknak is – mondta el portálunknak a szakkör vezetője.

A kiállítás megnyitóján jelen volt Csaba Alexa, a Nemzeti Művelődési Intézet Nógrád Megyei Igazgatóság módszertani referense, aki köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a résztvevőknek a kitartó munkáért, valamint arra is kitért, hogy újabb szakkörök indulhatnak majd a közeljövőben.

A spirál, a lapos, a borsó, a wrap és a sorcsomó mintákkal készült bemutatott tárgyak – kulcstartók, karácsonyfadíszek, tányéralátétek, mécses- és virágtartók, leveles girland, fali- és kulacstartó, cekker, fali dekoráció, mandala, illetve öv a művelődési házban tekinthető meg egészen augusztus végéig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában