Szent Flórián

2023.05.04. 19:28

Félelem nélkül sietnek oda, ahonnan mások menekülnek – a nógrádi lánglovagokat is ünnepeljük ma

Május 4-én Szent Flóriánt, a tűzoltók védőszentjét és a lánglovagokat ünnepeljük országszerte. Ennek alkalmából a nógrádi tűzoltók állománygyűlést tartottak Salgótarjánban, ahol több elismerést is kiosztottak.

Gubányi Patrik

Ezen a napon a lánglovagokat ünnepeljük, ezzel elismerve hazafias munkájukat

Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Május 4-e Szent Flórián, a tűzoltók védőszenjének napja. Ilyenkor a hivatásos, az önkormányzati, a létesítményi, valamint az önkéntes lánglovagokat ünnepeljük, ezzel elismerve hazafias munkájukat. Ennek alkalmából a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság épületében állománygyűlést tartottak, ahol többek között az Év tűzoltója elismeréseket is átadták.

Az ünnepség Virág Zsolt tűzoltó alezredes köszöntőjével kezdődött, aki beszédében felidézte Szent Flórián alakját, sorra véve azon tetteit, amelyekkel kiérdemelte a szentté avatását, valamint azokat az erényeket, amit a mártírhalált halt római katona testesített meg – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. Hozzátéve: az alezredes kiemelte annak fontosságát, hogy a jelenkor tűzoltói tisztelettel tekintsenek vissza elődeikre, akik hősies helytállásukkal példát mutattak nekik. Emellett hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem teljes személyi állománya azon dolgozik, hogy a jelen mellett a jövő is minél biztonságosabb legyen. Virág Zsolt végül köszönetet mondott kollégáinak a mindennapok során tanúsított áldozatos munkájukért.

Mindezek után Antal István tűzoltó ezredes átadta a 2022-es év balassagyarmati és salgótarjáni tűzoltójának járó elismeréseket. Előbbit Szentgyörgyi Gyula tűzoltó főtörzsőrmester kapta, utóbbit pedig Schütz Roland tűzoltó őrmester vehette át. 

Átadták a 2022-es év balassagyarmati és salgótarjáni tűzoltójának járó elismeréseket
Forrás: Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

– A flóriáni erényekkel napjaink lánglovagjai is rendelkeznek. Éppen ezért a társadalom a tűzoltók munkáját a becsben tartott, széles körben elismert hivatások között tartja számon, tagjaira az állampolgárok gyakran tekintenek rendkívüli helytállást tanúsító hősként, akik elkötelezetten, félelem nélkül sietnek oda, ahonnan mások menekülnek – mutatott rá Kapás Márton sajtószóvivő.

Hangsúlyozta: a tűzoltók persze nem hőstettként tekintenek munkájukra, számukra a mindennapok része az emberi életek és az anyagi javak mentése, teszik ezt szakmai tudásuk legjavát adva, ha az élet úgy hozza, akár szolgálaton kívül is. Hiszen a hivatás szabályai, valamint az elkötelezettség azt diktálja, hogy tegyenek meg mindent a bajban lévőkért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában