Fejlesztések

2023.05.23. 17:26

Évek óta rohamosan fejlődik Piliny, önálló gazdálkodással is megkönnyítik a mindennapokat

Pilinyben több olyan fejlesztés is megvalósult a Magyar Falu Programnak köszönhetően, amely az ott élők mindennapjait könnyíti meg. Malacokat nevelnek és növényt termesztenek a falu önálló gazdálkodásában.

Ember-Lukács Zsófia

Nem adják el a malacot, hanem felnevelik

Forrás: Nool

Fotó: E-L. Zs.

Lehoczki Szabolcs 2006 óta vezeti a községet, közéleti tevékenysége mellett feleségével egy vállalkozást is vezet. Ebben a szerepkörben szerzett tapasztalatait polgármesterként is hasznosítja, vallja, hogy egy települést is menedzseri szemlélettel lehet sikeresen vezetni. 

– Olyan fejlesztéseket sikerült véghezvinnünk, amelynek pozitív előnyei hosszú évtizedekig érződnek majd – mondta a polgármester. Kiemelte, hogy az energiaválság előtt újult meg az óvoda, a polgármesteri hivatal és a közösségi ház is, modernebbé vált a klubhelyiség, az orvosi rendelő és iskola is. Napelemeket is telepítettek az épületekre és korszerűbb lett fűtés is, minimálisra csökkentve ezzel a közüzemi kiadásokat. 

– Az ingatlanok tetején napelemek üzemelnek, a falak pedig vastagon szigeteltek. Korábban is fontos volt az energiatakarékosság a faluban, azt azonban akkor még nem sejtettük, hogy ez mekkora érték lesz napjainkban – fogalmazott Lehoczki Szabolcs.

A felsőoktatási támogatások mellett, a középiskolásokat is ösztönzi az önkormányzat a kiváló eredményekre. A település ötvenezer forinttal támogatja a 4,8-as tanulmányi átlagot elérő diákokat.

Piliny a Magyar Falu Programban sikeresen pályázott falubuszra, községi és tanyagondnoki szolgálat ellátására, valamint orvosi eszközökre is, így defibrillátorral azonnal be tudnak avatkozni vészhelyzet esetén. Támogatást nyertek egy kommunális kisgép vásárlására is, amely sokrétű feladatot tud majd ellátni a faluban. A program keretében megújult továbbá az óvodai játszóudvar és a közterületi játszótér is, szolgálati lakást vásároltak, illetve további négy út javítását is kivitelezték.

Az elmúlt években egyre inkább megvalósult a falu önálló gazdálkodása. Az önkormányzat saját konyhájára is előteremti a településen az alapanyagokat. – Mi nem eladjuk a malacot, a szaporulatot, hanem felneveljük, Szécsényben feldolgozzuk és a saját konyhánkon hasznosítjuk a közétkeztetésben – hangsúlyozta a polgármester.

Mint megtudtuk: a közmunkaprogram keretein belül a növényeket több fóliasátorban is termesztik, mindig az aktuális idénynek megfelelően palántáznak, a konyha számára szükséges alapanyagokat termesztik. A fóliasátrakból kora tavasztól egészen késő őszig, a retektől a káposztaféléken át, a paradicsomig mindent megtermelnek. Az önkormányzat konyháján ebédelnek az óvodások, az általános iskolások, az alkalmazottak és a szociális étkezést igénybe vevők. Ők a jövedelmüktől függően a törvényben előírt térítési díjat fizetik az ebédért.

Több fóliasátorban is termesztenek növényeket
Fotó: E-L. Zs. / Forrás: Nool

Lehoczki Szabolcs úgy vélekedik, hogy a közmunkában résztvevők érzik és tudják, hogy a munkájukra szükség van, mert azzal értéket hoznak létre és kézzel fogható az eredménye.

Az önkormányzat a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetne a vízelvezetésre, illetve az árkok kialakítására, hiszen a hirtelen lezúduló eső gondot okoz a településen. Ezekre a következő pályázatokkal több lépcsőben igyekeznek majd megoldást találni. A mintagazdaság utcafronti kerítésének cseréjét is szeretnék megvalósítani, valamint további járdákat akarnak felújítani és a régi teherautót is újra cserélnék, ami a mindennapos használatban már igencsak megkopott, de ennek ellenére még mindig nagy hasznát veszik.

A polgármester arra is kitért, hogy a településen rendszeresek a közösségi rendezvények, május 27-én, szombaton gyereknapi programokkal várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában