Összetartás

2022.08.24. 18:59

Két éve alakult meg a pilinyi egyesület: legfőbb céljuk a faluszépítés és a közösség erősítése

A községben két éve alakult meg a Bóbiska Egyesület, amely feladatának tekinti a falu szépítését, a közösségi élet erősítését.

Sz. F.

Marcsok Boglárka, a Bóbiska Egyesület elnöke

Forrás: Nool

Fotó: Szenográdi Ferenc

Marcsok Boglárka, az egyesület elnöke a megalakulás körülményeiről szólva elmondta: két évvel ezelőtt azt vették észre, hogy karácsonykor mindig ugyanazok a díszek kerülnek fel a falu fenyőfájára. Ezért baráti körben felvetődött, jó lenne, ha kicsit hangulatosabb díszeket tudnának készíteni, amelyek bensőségesebbé varázsolhatnák az ünnepet. Összejöttek hát a közösségi házban, s elkészítették azokat. Akkoriban javasolták az adventi gyertyagyújtást is, és csakhamar felmerült bennük az egyesület létrehozásának a gondolata, hogy még szélesebb körben bekapcsolódhassanak a falu életébe. Így a legaktívabb tíz emberrel megalakították a Bóbiska Egyesületet.

A névadással kapcsolatban Marcsok Boglárka megjegyezte, azt akarták, hogy az rövid, mindenki számára könnyen érthető, ismerős, kedves szó legyen. A Bóbiska domb a település közelében található, ahol gyakran tábortűz mellett szórakoznak, beszélgetnek, piknikeznek az emberek. Az óvodások, iskolások is gyakorta kirándulnak oda. Ezért is döntöttek a helyiek számára ismerősen csengő Bóbiska név mellett. Elkészült a logójuk is, amelyen a virág jelképezi a falu szépítését, az összefogó kezek pedig az összetartozást. Az elmúlt években: „Ismerjük meg Piliny határát” jelszó alatt több túrát, kirándulást, advent vasárnapjain pedig gyertyagyújtásokat szerveztek. Tavaly egy helyi futócsapat Szécsényből Pilinybe vitte a betlehemi lángot. Kezdeményezték, hogy advent idején minden este egy-egy családi ház ablakán fény gyúljon ki.

Részt vettek a falu parkosításában, virágosításában is. Ládákat készítettek, amelyekbe virágokat ültettek, majd a település különböző részein helyezték el azokat. Lefestették a hidak korlátait, és a település rendezvényein is aktívan részt vesznek, munkájukkal segítik azok megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában