Nyári programok

2023.05.20. 19:46

Elő a naptárral! – fesztiválok forrósítják fel a nógrádi nyarat

Emlékszünk még azokra a nyarakra, amikor a járvány szűkebb hazánkban is megtizedelte a rendezvényeket. Idén nyáron azonban már válogathatunk a különböző programokból, szinte minden hétvégére jut egy fesztivál. Ezek többnyire a gasztronómia köré szerveződnek.

Gulyás Edina

Idén is megrendezik a kisecseti Pampuska Fesztivált

Forrás: Nool | Archív fotó

A nyár a szabadságról, a tartalmas kikapcsolódásról és az önfeledt szórakozásról szól. Idén szűkebb hazánkban nem lehet ok a panaszra, szinte valamennyi önkormányzat megtartja a hagyományos programjait. A színes, ízes rendezvények sora most hétvégén a kazári Laskafesztivállal vette kezdetét, a Bujáki Vasárnapot pedig május 28-án, immár 38. alkalommal szervezi meg az önkormányzat. 

– Ez a program a folklór ünnepe, ugyanis a térségben lévő települések néphagyományaiba enged betekintést. A helyi és a környező községek népzenei és néptánc csoportjainak biztosít bemutatkozási lehetőséget – fogalmazott Borbély Gábor polgármester, aki azt is elmondta, hogy mindezeken túl gasztronómiai színezete is van a rendezvénynek, azon ugyanis a résztvevő települések elkészítik a rájuk jellemző ételeket is. 

Halételek váltják a palacsintát

Azok, akik az elmúlt években ellátogattak a mátraterenyei Palacsinta Fesztiválra idén sem maradnak program nélkül. Ebben az évben Tóparti Halparti néven szervez programot július 15-én a község önkormányzata, a Nádújfaluért Baráti Egyesület és a Tóaljai Bányász-Horgász Egyesület.  – Ezen a napon az édes desszert helyett a halételeké lesz a főszerep. Halászlé főző és halsütő csapatok bizonyíthatják gasztronómiai jártasságukat – ismertette Gyurcsák Tamás főszervező. Mint mondta, a napot horgászverseny is színesíti majd, a színpadon pedig egymást váltják a fellépők.  

Baracklekvárral kínálják a pampuskát

– Kisecseten idén is megrendezzük a község hagyományos programját, a Pampuska Fesztivált – tájékoztatott Pribelszki Tamás polgármester. – Július 22-én várjuk az érdeklődőket a palóc édességről, a szalagos fánként is ismert finomságról elnevezett eseményre. A helyi asszonyok dagasztják és sütik a desszertet, amit az általuk készített baracklekvárral kínálnak. 

Azahriah a megyeszékhelyen lép fel

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonpofit Kft. július 26-án rendezi meg a Pont Ott Partit – tájékoztattak közösségi oldalunkon. A megszokottól eltérően nem a Fő tér, hanem a Városi Strandfürdő területe biztosít helyszínt a diákok által legjobban várt eseménynek, amelynek sztárvendége napjaink legnépszerűbb előadója, Azahriah lesz

Libaszépségversenyen szurkolhatnak a látogatók 

Szurdokpüspökiben augusztus 12-én immár 15. alkalommal szervezik meg a Libafesztivált, amin idén is megválasztják a legszebb tollas jószágot. Pintér Miklós Ervin polgármester arról tájékoztatott, hogy a település legnépszerűbb programján kívül, a Muzsikál az erdő elnevezésű rendezvénysorozat egyik állomását a hagyományoknak megfelelően a községben található pincesoron rendezik meg. Ezen kívül a Retró-fesztiválnak is helyet biztosítanak július végén. 

Nagygöncöt kóstolhatunk Érsekvadkerten

– A Nagygönc Fesztivált 2001 óta tartjuk meg Érsekvadkerten, csupán egyetlen évben maradt el a járvány miatt. Idén augusztus 12-én várjuk a falura jellemző krumplis ételről elnevezett rendezvényre a vendégeket – fogalmazott Csabák István, a közművelődési intézmény vezetője. Mint mondta, a helyi csapatokon kívül a környező települések is felvonultatják az általuk készített finomságokat. 

A színjátszás kerül középpontba

Varsányban augusztus 19-én Lepényfesztivált szerveznek. Az évtizedes múltra visszatekintő eseményen idén a színjátszásé lesz a főszerep. Kanyó Judit, a község vezetője arról számolt be, hogy ezen az alkalmon a színjátszó csoportoknak szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. De nem csak ezen az augusztusi hétvégén lesz érdemes ellátogatni a településre, ugyanis pezsgő nyári programokkal, szabadtéri előadással, zenés irodalmi esttel is várják majd a látogatókat. 

Szilvaszombat huszadszor

– A komoly érdeklődésre számot tartó Szilvaszombaton megkóstolhatják a szilvás gombócot az augusztus 26-án Kétbodonyba látogatók – tájékoztatta portálunkat Halász Judit polgármester. – A kísérőprogramokkal tarkított gasztronómiai rendezvényt ebben az évben immár 20. alkalommal tartjuk meg.

A fentieken kívül még számos finomsággal várják szűkebb hazánk önkormányzatai a vendégeket. Ilinyben derelyét kóstolhatnak, Ipolytarnócon pacalt főznek majd. Szeptemberben tovább folytatódik a programok sora, Vanyarcon Haluskafesztiválra, Szuhán pedig Vad-Körte Fesztiválra invitálják a látogatókat. A rendezvények száma természetesen ezzel még nem teljes, azt még hosszan sorolhatnánk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában