Gombászás

2023.05.02. 13:56

Elkezdődött a gombaszezon a nógrádi erdőkben: egy apró hiba akár halálhoz is vezethet!

Javában zajlik a gombaszezon megyénkben, nem árt azonban figyelni, ugyanis nem mindegy, hogy milyen fajtákat szednek le.

Nagy Orsolya

Hetek óta szedik a gombákat szűkebb hazánk erdeiben

Forrás: Beküldött fotó

Hetek óta szedik a gombákat szűkebb hazánk erdeiben. Balázsné Tóth Júlia, salgótarjáni gombaszakértő portálunknak elmondta, hogy elsőként a pusztai kucsmagombát vitték be hozzájuk a piacra ellenőrzésre, ez még április elején volt. A hónap vége felé pedig májusi pereszkét is vizsgáltattak meg.

– Idén kicsit korábban jelentek meg a kalaposak. Az, hogy mikor tűnnek fel erdeinkben nagyon változó, ugyanis jelentős mértékben függ az időjárástól. A kucsmagombáknak mostanra lefut a szezonja, míg a májusi pereszkét hó végéig lehet szedni, de ez is függ majd attól, hogy mennyi csapadék lesz és milyen meleg – közölte Balázsné Tóth Júlia. Hozzátette: az előző évekre visszagondolva az emberek többsége beviszi az általa szedett gombát vizsgálni főleg akkor, ha nem biztosak benne, hogy milyen fajta és nem ismerik.

Amennyiben nem ismerős a gomba, mindenképp vigyék el szakellenőrhöz
Forrás: Beküldött fotó

A szakértő arra is kitért, hogy hamarosan megjelenik majd a tövisaljagomba is megyénkben, amely Budapesten és környékén már fellelhető. Szűkebb hazánkban azonban hűvösebb van, így egy-két héttel később bukkannak majd csak fel ezek. Az év során várhatóan lesz még nálunk például vargánya, sárga rókagomba, csiperke, de őzlábgomba is.

Balázsné Tóth Júlia arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben nem ismerős a gomba, azt mindenképp vigyék el szakellenőrhöz. Az ehető és nem ehető fajták között ugyanis nagyon kevés eltérés van. Ilyen például a gyilkos galóca és a csiperke is. Az elsőnek ugyanis a kalapkidolgozása ugyanaz, de a szárán kígyóbőr mintázat jelenik meg és gallérja is van, míg lemezei hófehérek. A csiperkének a lemeze pedig a csokoládé barnától egészen a halvány rózsaszínig terjed.

Az is fontos továbbá, hogy amennyiben nem egyforma gombákat szednek és nem tudják pontosan, hogy milyen fajta, ne egybe tegyék, ugyanis már az érintkezésük is gondot okozhat. Ekkor pedig a jókat is ki kell dobni.

A szakértő kiemelte: ha valaki mérgező gombát evett, akkor azonnal forduljon az orvosi ügyelethez. A felszívódási idejük más és más, van, amelyik csak bél- és gyomorrendszeri tüneteket okoz, de, amelyik sokáig van a szervezetben, mint például a mérges pókhálógomba, az akár vesekárosodást is okozhat. Emellett egyéb szervi problémákat is okozhat, sőt akár még halál is lehet a végkimenetele a mérgezésnek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában