Lakások

2023.05.17. 06:55

Csökkenhetnek a lakáshitelek kamatai, így felélénkülhet a nógrádi ingatlanpiac

Az egyik ingatlanokkal foglalkozó portál adatai alapján a lakáshitelek iránti érdeklődés 17 százalékkal nőtt áprilisban az előző hónaphoz képest. Ha tartós marad ezt a trend, akkor mind a lakáshiteleknél, mind a lakáspiacon élénkülés várható.

P. K.

A money.hu portálunkhoz eljuttatott közleménye szerint bár a lakáshitelezési piac még mindig visszafogottnak mondható, vannak az élénkülésre utaló jelek. Összeállításukból kiderült, hogy a lakáshitelek kamatát, teljes hiteldíjmutatóját, ezeken keresztül pedig a havi törlesztőrészlet mértékét nagyban meghatározó mutató, a BIRS (egy éven túli bankközi kamatlábak) értéke számottevő csökkenést mutat.

Mint írták: az 5 éves BIRS május első napjaiban 0,76-1,1 százalékponttal alacsonyabb volt, mint egy hónappal korábban. A 10 éves mutató 0,39-0,79 százalékponttal, a 20 éves pedig 0,37-0,75 ponttal csökkent az április azonos napjaihoz képest. Ez azt jelenti, hogy a bankok olcsóbban adhatják az 5, 10 és 20 éves kamatrögzítésű, azaz az adott időszakban fix törlesztőrészletű lakáshiteleket. 

Fokozódhat a lakáshitelek iránti kereslet

– Bár egyelőre korai teljes fordulatról beszélni, a BIRS mutatók csökkenése hozzájárulhat a lakáshitelek iránti kereslet fokozódásához. Ennek első jeleit mi is láttuk áprilisban, az ingatlan.com szolgáltatása, a Hitelintéző adatai alapján márciushoz képest ugyanis 17 százalékkal nőtt a lakáshitelek iránt érdeklődők száma – mondta Korponai Levente, a money.hu vezetője. 

Balogh László, az ingatlanos portál vezető gazdasági szakértője pedig hozzátette: az elmúlt időszakban a költözést tervezők egy része halogatta a lakásvásárlást, várva arra, hogy a lakáshitelek alacsonyabb szintre kerüljenek. Erre most egyre nagyobb lehetőség mutatkozik. Ebben szerepet kap az is, hogy az infláció lassulása nagyobb ütemre kapcsolt és a forint is jelentősen erősödött az elmúlt időszakban, ami pedig lehetőséget adhat a jegybanknak a monetáris lazításra. A lakásvásárlók tűkön ülve várják a kamatok csökkenését, aminek a feltételei egyre inkább javulnak. Ha az emberek bátrabban terveznek hitelfelvétellel, az a lakáspiaci forgalmat is élénkítheti. 

Jelentős eltérés van az ajánlatok között

A közleményben tájékoztattak: a banki ajánlatok között továbbra is jelentős eltérések vannak. Május elején például a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű – végig fix törlesztésű – lakáshitelek közül a legolcsóbbnál a havi törlesztő 172 ezer forint, míg a drágább verziók esetében 180-193 ezer forint is lehet.

Több mint ötszáz ingatlanból válogathatnak
Azok, akik kedvet kapnak a lakásvásárláshoz az Ingatlanbazar.hu oldalán számos ajánlat közül válogathatnak. Jelenleg mintegy 570 nógrádi lakást és házat kínálnak eladásra a portálon, melyek közül a legdrágább 192, 4 millió forintba kerül. Az ötszobás, 180 négyzetméteres ingatlan Berkenyén található. Ezt követi egy hollókői ház 153 millió forintért, valamint egy salgótarjáni villa 150 millió forintért. A legolcsóbb ajánlatok között találtunk egy kétszobás, 60 négyzetméteres ingatlant Vizsláson,  míg Szécsényfelfalun és Vanyarcon szintén mintegy 3 millió forint körül keresnek új tulajdonost a házakra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában