Elemzés

2023.04.11. 11:25

Míg az ingatlanok ára nőtt, addig a lakosság csökkent Salgótarjánban

Folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Nógrád vármegyében Salgótarján lakossága 471 fővel csökkent, a lakások 15 százalékkal drágultak.

P. K.

Az ingatlan.com portálunkhoz eljuttatott legújabb elemzése szerint folytatódott a korábbi években erősödő tendencia, így a főváros mellett a legtöbb vármegyeszékhelyen csökkent az állandó lakosok száma. Közben pedig az legtöbb agglomerációs körzetben található település keresett költözési célpont volt.

– A drágább lakásokkal rendelkező nagyobb városokban csökkent a népesség, ezzel szemben azok vonzáskörzetében lévő legtöbb településen viszont nőtt. Sokan ugyanis kiköltözéssel válaszoltak az adott nagyváros viszonylag magas lakásáraira, a folyamatot erősítette az is, hogy a kamatok emelkedése miatt drágábbak lettek a lakáshitelek. Egy-egy nagyvároshoz képest annak vonzáskörzetében ugyanakkora összegért nagyobb lakóingatlant lehet vásárolni. Ezt a lehetőséget pedig továbbra is sokan kihasználják. Emellett sok kistelepülés a falusi CSOK-nak köszönhetően ért el bővülést – mondta Balogh László, a weboldal vezető gazdasági szakértője. 

Hozzátette: egy-egy település lakosságszám-változásánál nemcsak a be- és kiköltözésekről van szó, hanem a népesség természetes alakulásáról, azaz a születések és halálozások különbsége, valamint az egyéb okokból történő lakcím-bejelentkezések is szerepelnek az adatokban.

Milyen változások történtek Nógrád-szerte?

Az elemzés adatai alapján az látszik, hogy egy év alatt Érd lakossága 821 fővel nőtt, ezzel a budapesti agglomeráció egyik legnagyobb városa vezeti az országos rangsort. Érd után további budapesti agglomerációs települések következnek: a Pest vármegyei Erdőkertesen, Nagytarcsán, Biatorbágyon és Gyömrőn 343-360 fővel nőtt a lakosság. A szóban forgó településeken az átlagos négyzetméterárak 4-21 százalékkal 661-813 ezer forintra emelkedtek.

A másik végletet a lakosságszámot tekintve zsugorodó vármegyeszékhelyek és a budapesti kerületek képviselik. Az ingatlanok a lakosok számának visszaesése ellenére drágultak a nagyvárosokban, ennek az oka, hogy az arányokat tekintve jellemzően 1 százalék körüli mértékben esett vissza a népesség, így is marad kereslet az ottani lakásokra. 

– Az országos tendencia sok vármegyében látható, Nógrádban viszont kicsit más a helyzet, vannak települések, amelyek több lakosnak adnak helyet, az ingatlanárakon ez azonban nem feltétlenül látszik. Az elemzés szerint Salgótarjánban 471 fővel, 1,4 százalékkal mérséklődött a lakosok száma egy év alatt. Ezzel párhuzamosan a vármegyeszékhely átlagos négyzetméterára 15 százalékkal 240 ezer forintra nőtt a kínálati piacon – közölte az ingatlanos portál.

Kiemelték: a vármegyén belül Palotás és Nézsa lakosságszáma 34 illetve 32 fővel, 2 és 2,5 százalékkal emelkedett. Az átlagos négyzetméterárak ezeken a településeken 239 és 258 ezer forintot tettek ki, előbbi 8 százalékos drágulást, utóbbi stagnálásnak felel meg. 

Több mint 150 ingatlan eladó
Az ingatlanbazar.hu oldalán több mint 150 salgótarjáni lakást és házat kínálnak eladásra. Ezek közül a legdrágább egy 186 négyzetméteres ingatlan, mely 150 millió forintért keresi új gazdáját. Egy 39 négyzetméteres ingatlan 500 ezer forintért eladó, mely jelenleg az egyik legolcsóbb a vármegyeszékhelyi találatok között. Palotáson hat ingatlan vár új tulajdonosra, a legdrágább egy 120 négyzetméteres ház mintegy 40 millió forintért. Nézsán egy 80 négyzetméteres családi házat 20 millió forintért hirdetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában