Tömegközlekedés

2023.05.02. 17:28

A nógrádi családok is sokat spórolhatnak az új vármegye- és országbérlettel

Május 1-jétől az állampolgárok már vármegye- és országbérlettel is utazhatnak a hagyományos fajták mellett. Természetesen már szűkebb hazánkban is beszerezhetőek a helyközi tömegközlekedési eszközök használatára jogosító új bérlettípusok. Portálunk megkérdezte az utca emberét, hogy mit gondol a napokban életbe lépett lehetőségről.

Veres Edina

Május 1-jétől az állampolgárok már vármegye- és országbérlettel is utazhatnak a hagyományos fajták mellett

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Ahogy azt portálunk is megírta már, megfizethető áron és egyszerűen lehet utazni a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain május 1-től a harminc napig érvényes új vármegye- és országbérletekkel. A teljes árú vármegyebérletért 9450 forintot, míg az országbérletért 18900 forintot kell fizetniük az utasoknak, azonban a diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos tanulók továbbra is igénybe vehetik a megszokott 90 százalékos kedvezményt.

Szűkebb hazánkban is vannak, akik a bevezetése után már éltek is a helyközi utazásokhoz szükséges „újdonságok” nyújtotta lehetőséggel. Tóth Ildikó Bátonyterenyéről jár nap mint nap dolgozni Salgótarjánba. Portálunk érdeklődésére elárulta, hogy örömmel fogadták a vármegyebérlet hírét, hiszen az megtakarítást jelent a családnak.

– Abban az esetben, ha csak a saját bérletemet nézem, már akkor is hozzávetőleg négyezer forintot spórolhatok. Ugyanakkor a fiamnak is ilyen típusú vármegyebérletet vásároltunk, így természetesen ez az összeg még nagyobb – fejtette ki Tóth Ildikó, aki azt is hozzátette: alapvetően munkába és iskolába járáshoz használják a bérletet, de például nyaralni egészen biztos nem tömegközlekedéssel utaznak majd. Éppen emiatt nem terveznek országbérletet venni.

Épp ellenkező a helyzet a salgótarjáni Kovács Józsefné családja esetében, akiknél a két egyetemista gyermek már meg is vásárolta a májusi országbérletet.

– Az egyikük Pesten tanul, így ő teljesen ki tudja használni ezt a lehetőséget. A másik gyermekem azonban Győrben végzi felsőfokú tanulmányait, ő csak a Salgótarján-Budapest vonalon tud élni az országbérlet nyújtotta előnyökkel. A fővárosból InterCity vonattal utazik tovább a célállomásig, amely járatra azonban nem érvényes ez az újfajta bérlet. Természetesen így is jelentős összeget takaríthatnak meg a fiatalok, különösen azért, mert a diákok esetében érvényes többi kedvezményt szintén igénybe tudják venni – fogalmazott Kovács Józsefné, aki arra is rámutatott: bíznak benne, hogy előbb-utóbb az összes InterCity vonatra kiterjesztik majd az országbérlet nyújtotta lehetőséget.

Portálunk is beszámolt már arról, hogy a vármegye- és országbérlet a helyjegyköteles (feláras) vonatokra nem érvényesek. Az első osztályú kocsikban vagy a prémium szakaszban sem lehet az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály – különbözet kifizetése mellett sem. Ugyanakkor a feláras és a nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok – úgymint a Napfény, a Békés, a Bakony, a Göcsej és a kaposvári InterCityk – nem feláras kocsijait az új bérlettípusokkal is igénybe vehetik az utasok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában