Közlekedés

2023.03.11. 11:24

Fellendítheti a tömegközlekedést Nógrádban a vármegyebérlet megjelenése

Az üzemanyagárak jelentős emelkedése miatt még jobban megéri a közösségi közlekedést választani. A májustól megjelenő vármegyebérlet kedvező ára és több szolgáltatóra kiterjesztett felhasználhatósága miatt a MÁV-Volán-csoport arra számít, hogy a nógrádi autósok közül is még többen váltanak tömegközlekedésre.

Gulyás Edina

A vármegyebérletnek köszönhetően többen váltanak a közösségi közlekedésre

Forrás: Nool | Illusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

– A Nógrád vármegyét is érintő vasútvonalakon tavaly közel 1 millióan utaztak, az autóbuszt pedig mintegy 12 millióan választották 2022-ben, ebből a helyi közszolgáltatást megközelítőleg 4,3 millióan vették igénybe – tájékoztatott megkeresésünkre a Volánbusz Zrt

Hozzátették: a hatósági benzinár eltörlése óta eltelt időszak adataiból korrekt és helytálló következtetések még aligha vonhatók le. A korábbi időszakokkal való összevetést nehezíti, hogy 2022 decemberében a megszokottnál is hosszabb volt az iskolai szünet, és a közigazgatásban 2022 december 22. és 2023. január 6. között igazgatási szünetet rendelt el a kormány. A hatósági benzinár kivezetését követően, tavaly decemberben egyébként a MÁV–Volán-csoport kampányt indított annak érdekében, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedés valamely formáját. Az üzemanyagárak jelentős emelkedése miatt ugyanis most még jobban megéri tömegközlekedésre váltani.

– A térségben sokan veszik igénybe a Salgótarjánt, valamint Balassagyarmatot a fővárossal összekötő országos autóbusz-járatokat. A vármegye területén belül a legnagyobb utasforgalom a salgótarjáni és balassagyarmati járásokhoz tartozó települések és a járások székhelyei között bonyolódik – ismertette a társaság. 

– De ugyanez mondható el a vasúti közlekedésről is: a vármegyében Balassagyarmat és Salgótarján környékén a legjelentősebb a forgalom. A decemberi menetrend váltással 25 perccel csökkent az utazással töltött idő Salgótarján és Budapest között, azzal, hogy a Tokaj és a Hernád-Zemplén InterCity vonatok is megállnak Hatvanban, ahol rövid csatlakozást biztosítanak Salgótarján felé.

A májustól megjelenő vármegyebérlet kedvező ára és több szolgáltatóra kiterjesztett felhasználhatósága miatt a MÁV-Volán-csoport arra számít, hogy az eddig egyéni közlekedést használók közül is többen váltanak a közösségi közlekedésre. Szintén várható, hogy olyanok is a vármegyebérletet választják, akik bár rendszeresen utaznak, de eddig nem bérlettel, hanem menetjeggyel vették igénybe a szolgáltatást.

Korszerűsítés tehetné népszerűbbé a vonatozást

– Gyakran utazok Budapestre a kisfiammal orvosi vizsgálatokra. Mivel nincs jogosítványom, a tömegközlekedést választjuk. A busz helyett szívesebben tesszük meg az utat vonattal. Sokkal kényelmesebbnek tartjuk, mint a szűkös autóbuszokat. A kisfiam ugyanis utazás közben a szerelvényen felállhat, használhatja a mosdót és ehet is – osztotta meg utazási tapasztalatait Tóth Lajos, aki Kisterenyéről havi több alkalommal is vonattal utazik a fővárosba.

Mint mondta, Salgótarján és Budapest között nincs közvetlen gyorsvonat, Hatvanban át kell szállni. Így bő másfél óráig tart az út. A vasútvonal rendkívül rossz állapotban van, ahogy az azon közlekedő Bz típusú szerelvények is felújításra szorulnának. A korszerűsítést követően népszerűbb lehetne a vasúti közlekedés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában