Jegyzet

2023.05.04. 12:00

A kávé kultúrája és hatalma

Sokakat kerített már hatalmába a kávé - Ember-Lukács Zsófia gondolatai a témában.

E-L. Zs.

Mivel indul a reggel? Legtöbbünknek kávéval. Tejjel, tej nélkül, mézzel, cukorral, vagy anélkül. Sokfélék vagyunk, ahogy ez a fantasztikus ital is, amivel indítjuk a napot, esetleg jót beszélgetünk mellette és elcsábulunk az illatától. Szinte minden kultúrában másképp fogyasztják. Ha kicsit megpróbáljuk beleásni magunkat ebbe a világba, hamar rájövünk, hogy micsoda országokon átívelő története van. Persze egyikünk sem született baristának. Emlékszem a legelső találkozásra a fekete itallal, amikor gyermekkoromban mindig mondták, hogy az csak a felnőtteké, bár néha kávéba mártott kockacukrot ehettünk. Az íz, amikor a kesernyés találkozik a tömény cukorral, na azt lehet ma már nem kérném. Aztán jött a macikávé, aminek úszott a „bőr” a tetején. Ez volt a gabonakávé, ínycsiklandó alternatív lehetőséget nyújtott a kávé helyett. Ma pedig már számtalan kávé közül válogathatunk legyen az filteres, kapszulás, kotyogós, frissen őrölt, eszpresszó, arabica, latte és még sorolhatnám, méghozzá fantasztikusan kreatív díszítésekkel.  

Az olaszok az egyik legnagyobb kávéfogyasztók a világon, és az eszpresszó náluk a legnépszerűbb kávéital. A franciák is nagy fogyasztók, de a kávéjuk inkább café au lait, azaz a tejes kávé. Brazília pedig a világ egyik legnagyobb kávétermelője, ők a közepesen pörkölt kávét részesítik előnyben. Mi, magyarok pedig úgy gondolom, hogy az eszpresszó és a tejes  kávé mellett tesszük le a voksot legtöbbször. Legyen az kávézóban, vagy otthon, ebéd után, vagy reggeli előtt, kicsiknek, nagyoknak, kezdőknek, haladóknak, de a kávéfogyasztás összehoz minket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában