Elismerés

2023.05.26. 19:55

A jegyespárok boldogságát is a szívén viseli Nógrád vármegye kitüntetett jegyzője

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült a közelmúltban dr. Bagó József, Nógrád vármegye jegyzője. Azzal, hogy munkáját elismerésre méltóan végzi, sokan egyetértenek. Azt azonban kevesen tudják, hogy feleségével, önként vállalt feladatként évek óta házasulandó pároknak tart jegyesoktatást.

Gulyás Edina

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült dr. Bagó József

Forrás: Beküldött fotó

Dr. Bagó József néhány héttel korábban a Belügyminisztériumban vette át a rangos elismerést. Az állami kitüntetéssel vármegyénk közigazgatásának korszerűsítésében és a térség szociális földprogramjának működtetésében vállalt szerepét ismerték el.

– Nagy meglepetés és megtiszteltetés számomra, hogy nekem ítélték az érdemkeresztet. Nem számítottam rá, hiszen nem azért végeztem legjobb tudásom szerint a feladataimat az elmúlt években, hogy díjat kapjak. Ennek ellenére természetesen büszke vagyok az elismerésre – fogalmaz dr. Bagó József, aki 1992 óta dolgozik a közigazgatásban. Felidézve az eltelt évtizedeket azt is elmesélte, hogy vármegyénk több településén is betöltötte a jegyzői posztot. Nógrádszakálban, Litkén, Pilinyben, egy évet helyettesítőként Karancskesziben, majd szülővárosában, Szécsényben, azt követően pedig Diósjenőn és Ludányhalásziban is dolgozott mielőtt megpályázta a vármegyei jegyzői állást, amit 2018 óta tölt be.

A vidék visszanyerheti régi arcát

– Még 1997-ben, Nógrádszakálban ismerkedtem meg a szociális földprogrammal. Ez a kezdetben uniós forrásból finanszírozott program aktív szociálpolitikai juttatásként arra ösztönzi az abban résztvevőket, hogy a saját munkaerejükre támaszkodva gazdálkodjanak. Emellett a használaton kívüli önkormányzati területek hasznosítása is cél volt – ismertette a kitüntetett. – Az uniós források időközben kimerültek, azonban a több mint huszonöt éve működő programot immár hazai költségvetésből finanszírozza a kormány.

Mint mondta: azokban a községekben, ahol jegyzőként megfordult, éltek ezzel a lehetőséggel. Ma is büszke arra, ha látja, hogy a településeken gazdálkodnak a korábban felállított fóliasátrakban. Az ott termelt alapanyagokat általában a saját főzőkonyháikon dolgozzák fel az önkormányzatok. Pilinyben pedig napjainkban is folyik az állattartás. A sertéstenyésztést korábban szintén a fenti programban indították el.

– Több mint 10 éve az országos szövetség felügyelőbizottságának vagyok az elnöke. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy a vidék visszanyerje régi arcát. Az állami kitüntetés elismerése annak a munkának is, amit a jegyzői tevékenység mellett végzek – hangsúlyozta dr. Bagó József.

Dr. Bagó József (balra) a Belügyminisztériumban vette át a rangos elismerést
Forrás: Beküldött fotó

A család mindennek az alapja

Ahhoz, hogy a szakmai életben helyt tudjon állni, szükség volt arra a biztos háttérre is, amit a felesége és a gyermekei nyújtanak számára. Dr. Bagó József azt vallja: mindennek az alapja a család, a biztos alap, amelyre építeni lehet. Egy nehéz nap után szívesen tér haza és tölti szeretteivel a szabadidejét. Igaz, hogy a fia és a lánya már felnőttek és mindketten a fővárosban élnek, mégis mindig örömmel térnek vissza a szülői házba.

– A feleségem is az államigazgatásban dolgozik és a gyermekeink is követték a példánkat. A lányom a Pénzügyminisztériumban, a fiam pedig a Magyar Nemzeti Banknál helyezkedett el. Úgy neveltük őket, hogy tudják, mindenben számíthatnak egymásra és ránk is, ezért bármivel fordulhatnak hozzánk. Ők is büszkék erre a kitüntetésre, ahogy a kollégáim is – hangsúlyozta dr. Bagó József. – Igyekeztem mindig olyan emberekkel körülvenni magam, akik egy célért dolgoznak, és azt keresik, hogyan lehet minél hatékonyabban megoldani a feladatokat. Köszönettel tartozom nekik is, s egyben büszke is vagyok rájuk.

A hit erőt ad

Önként vállalt feladatként immár közel húsz éve feleségével együtt jegyesoktatást tartanak azoknak a fiataloknak, akik a házaséletre készülnek. Ezeket a foglalkozásokat a szécsényi ferences plébánián szervezik, azonban a koronavírus-járvány idején saját otthonukban fogadták a párokat. Eddig több mint kétszáz jegyespárt készítettek fel a közös életre.

– Vannak olyan témák, amik egy házasságban nagyon fontosak. A kommunikációtól kezdve, a házastársak közötti intimitáson keresztül a gyermeknevelésig és a boldog öregkorig terjednek azok a területek, amelyek kihívást jelentenek és konfliktusok forrásai is lehetnek – vélekedik dr. Bagó József. – Napjainkban egyre inkább kitolódik a házasságkötések ideje, ami sok veszéllyel jár. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki húsz évesen, vagy a harmincas, esetleg a negyvenes éveiben vállal-e gyereket. Ezeket a témákat mind körbejárjuk ezeken a foglalkozásokon, amik mindig jó hangulatban telnek.

Mint mondta: a hitéletben korábban is aktívan részt vettek, ezért örömmel végzik ezt a tevékenységet, amely során a feleségével mindketten nagyon jól érzik magukat. Nekik is sokat jelentenek ezek a találkozások, emellett a közösség fiatal tagjainak is át tudnak adni valamit abból, amit az elmúlt közel negyven évben házaspárként megtapasztaltak.

– Emellett zarándoklatok szervezésében is részt veszek. Most a pünkösdi gyalogos férfi zarándoklatra készülünk Mátraverebély-Szentkútra, majd július 15-én lesz a mentők zarándoklata. Úgy vélem, hogy a hit erőt ad, sok nehézségen átsegít bennünket – fogalmaz dr. Bagó József, aki bevallása szerint sokáig szeretné még folytatni közéleti aktív szerepvállalását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában