Gyalogtúra

2022.11.13. 18:05

Évszázados múltra tekint vissza a Nógrádikum-díjas szécsényi zarándoklat

A településen már ősi hagyomány, hogy Pünkösd napján a férfiak, Nagyboldogasszonykor pedig a nők és férfiak vegyesen, gyalogos zarándokúton vesznek részt Szentkútra. A férfi búcsúhoz hasonlóan a nők Sarlós Boldogasszony ünnepén gyalogolnak el Szentkútra. Idén a zarándoklat Nógrádikum-díjat kapott.

Sz. F.

Bagó József kutatta is zarándoklat történetét

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Dr. Bagó József, aki a szécsényi Szentkútra tartó zarándokút történetét  kutatta, elmondta: pontosan nem lehet tudni, hogy a szécsényi férfiak körében mikor alakult ki ez a szokás. Egy biztos, már a török uralom előtt is megtartották. Miután Szécsény felszabadult a török uralom alól, s ismét visszatértek a Szentkúti zarándokút hagyományához. 

P. Nagy András ferences atya, a kolostor egykori házfőnöke megírta a szécsényi rendház történetét. Abban a műben több helyen is utal a szentkúti zarándokútra. Szécsény költőnője, Ferenczi Teréz (1823–1853) versében is megörökítette a Szentkúti zarándokutat. Dr. Bagó József utalt rá, hogy a XX. századból már jóval több írásos emlék áll a rendelkezésünkre.  A háború után Szántó Konrád atya, a szécsényi Páter Bárkányi János Cserkészcsapat parancsnoka több mint 600 fős zarándokutat szervezett Szentkútra, amelyet a cserkészcsapat fúvószenekara is elkísért. Az 1948-as egyházi üldözéseket követően a szécsényiek, ha kisebb számban is, de továbbra is megszervezték a zarándokutat. 

Napjainkban a város élő hagyománya a férfiak szentkúti zarándok búcsúja, amelynek fő szervezői: Dr. Bagó József, Őze János, Gajzinger László – másokkal egyetemben. A szécsényi zarándoklat, amely több évszázados múltra tekint vissza, az ez évi Megye Napon megkapta a Nógrádikum-díjat. 

Kilencven évesen is válaszoltak
A benczúrfalvai Zsíros László – aki sajnos már nincs közöttünk, de megélte a 100. életévét – még 90 éves korában is ott volt a zarándokok között. Amikor egészségi állapota már nem engedte a 35 kilométeres gyaloglást, Magyargécen fogadta a zarándokokat. A szécsényi gyalogos zarándokútnak ma már országos híre van, a Pünkösdi búcsúra távoli vidékekről is érkeznek, s újabb személyek csatlakoznak hozzájuk a környező településekről is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában