Rókamentés

2023.03.21. 19:58

Biztonságra lelt a balatoni rókasuttogónál a rémcuki balassagyarmati róka

Kurunczi Norbert feltette az életét a rókákra: mindezt egy olyan szoros kötelék magyarázza, ami ember és állat között talán megismételhetetlen. A rókasuttogó célja, hogy megmentse a bajba jutott rókákat, így került hozzá a balassagyarmati róka, azaz maga a "Rém" is.

Angyal Eszter

A balassagyarmati róka és megmentője, Kurunczi Norbert

Forrás: Facebook/Rókales

Több alkalommal hírt adtunk már a Nool.hu-n a "Balassagyarmati Rém"-nek keresztelt rókáról. A vörösbundás hosszú időn át az Ipoly-parti város utcáit rótta, többen találkoztak vele, és sajnos olyanok is akadtak, akik a kivégzésére készültek... Néhány állatvédőnek köszönhetően szerencsére még időben rátalált megmentője, Kurunczi Norbert, és február közepén az állat elkerült a Rókales Alapítványhoz, a balatonőszödi menhelyen pedig azóta rendkívül jól érzi magát a ravaszdi.

vörös rém, balassagyarmati róka, gyarmati róka
Íme a rémcuki "Balassagyarmati Rém"
Forrás: Facebook/Rókales

A balassagyarmati róka hogyléte sokakat érdekel, ezért személyesen is megkerestük Kurunczi Norbertet, hogy meséljen olvasóinknak a rókákról, kiváltképp a "Rém"-ről, valamint saját munkásságáról. Mint megtudtuk, Norbert 2008-ban Budapestről költözött Balatonőszödre, ahol eleinte macskákat etetett és mentett, majd egyszer az egyik cicához csatlakozott egy róka is, akit szintén elkezdett etetni és végül szoros kapcsolatot kötöttek egymással. 

Olyannyira, hogy Ladyvel nem csak rengeteget játszottak együtt, hanem a szó szoros értelmében gyakran együtt is cseresznyéztek, sőt, Lady később a kölykeit is megmutatta Norbertnek. A férfi ebben az időszakban köteleződött el teljesen a vörösbundások mellett, s fejébe vette, hogy mindent szeretne megtenni azért, hogy rókákat mentsen. 

Fordulatos életemben ők a csodák

– vallja, s persze tisztázta, nem az a célja, hogy megszelídítse a megmentett rókákat, hanem sokkal inkább az, hogy elérje, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy a rókáknak szerepük van az állatvilágban, nem kell elpusztítani őket. Célja érdekében minden létező követ megmozgat, s a lehető legtöbb fórumon szeretné felhívni a figyelmet mottójára:

Ember és róka békében élhet egymás mellett. 

Norbert elmesélte, hogy mióta elindította a Rókales nevű Facebook-oldalát, valamint a TikTok-oldalán is aktívan publikál a rókákról videókat, azóta meglátása szerint óriásit változott az emberek hozzáállása a vörösbundásokhoz. Elmondta, hogy a rókák irtásában sajnos Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye különösképp érintett, s reméli, hogy a jövőben ez változhat, valamint a vadállatok mentése is elfogadottabb lesz hazánkban.

Ebben az időszakban születnek a kis Vuk-ok, vigyázzunk rájuk!

Norbert közösségi oldalán hívta fel a napokban a figyelmet, hogy mostanra egyre több helyen megszülettek már a kisrókák, és ezzel egy időben sajnos elindult a pusztításuk is. 

– Ilyenkor a legkönnyebb gyéríteni az állományt, kotorékozás is elindult... mérgezések, "füstbombák", csapdázások ezerrel. Tartsátok nyitva a szemeteket, sokfelé tiltott módszerrel járnak el, jelenteni kell őket. Ha bárkinek tudomása van ilyenről, azonnal keresse meg a hatóságot...néhány vadász hazaviszi a kicsiket tanítani a terrierjeit, kopóit – írta a rókák megmentője.

Hihetetlen csodákat éltem már meg velük, minden túlzás nélkül csodás lények

– fogalmaz a Rókales Alapítvány vezetője, aki bejegyzéseivel igyekszik rácáfolni arra a közhiedelemre, miszerint a rókák ravasz és rettegett lények, akik baromfikat öldösnek, valamint akár az emberre is veszélyesek. Épp ezért közösségi oldalán egy felhívást is közzétett, miszerint ha bárhol Magyarország területén belül róka bejut egy baromfiudvarba, és ott kárt okoz, akkor ő személyesen megtéríti a kárt, feltéve, ha a rókát becsapdázzák, nem esik baja és élve megkapja az állatot. Mint mesélte, a felhívás óta méginkább látja, hogy szinte alig történik ilyen a valóságban, a találgatásokkal ellentétben.

Rémesen jól érzi magát Norbi mellett a Rém

Balassagyarmat legismertebb fickója kétségkívül a Balatonőszödre került róka, történetét mára már nagyon sokan ismerik, éppúgy, ahogy - a Rókales jóvoltából - a menhelyen eltöltött mindennapjait is.  A "balatoni rókasuttogó" a Balassagyarmatról megmentett rókáról rendszeresen posztol, s elmondta, hogy egy végtelenül játékos és simulékony állat, jól látszik, hogy emberek között nőtt fel. A vörösbundás fiúcska még fiatal, nagyjából 1 éves lehet Norbi szerint.

A balassagyarmati róka emberekhez szokott, rendkívül barátságos teremtés
A balassagyarmati róka emberekhez szokott, rendkívül barátságos teremtés
Forrás: Facebook/Rókales

– Olyan, mintha már legalább egy éve nálam lenne a Rém. Simulékony, jópofa, de nem szeretném őt megszelídíteni. Ő emberek között élt és szokott, nem szeretném, hogy baja legyen, épp ezért egy ideig még nem tervezem szabadon engedni, mert félek, hogy barátságossága a vadászok irányába is megnyilvánulna, s könnyen a vesztét okozná. Mivel ő emberekhez szokott, nem vagyok benne biztos, hogy még elvadítható – fogalmaz Norbert. 

A balassagyarmati kisróka - aki egyébként odáig van azért, ha Norbi a füle tövét vakargatja -, jelenlegi helyéről hamarosan átkerül a nagyobb kifutóra. Megmentője - többnyire saját költségén - komoly összegeket fektetett abba, hogy a menhely valóban tökéletes menedéket nyújthasson az odakerülő rókáknak, s jelenleg is folyamatosan épül, bővül a terület. 

Kurunczi Norbert legnagyobb álma, hogy létrejöhessen hazánkban egy hivatalos, rókamentésért felelős menhely, egy rezervátum, ahol a beteg, vagy sérült rókák segítséget kaphatnak. Ezzel kapcsolatban múlt héten Ovádi Péterrel, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztossal is találkozott Budapesten, aki Norbert legnagyobb örömére teljes segítségéről biztosította őt a rókavédelemmel kapcsolatos kérdésekben. Jelenleg tehát úgy néz ki, hogy menhely, állatkert, vagy vadaspark formájában végre megvalósulhat a rókasuttogó régi nagy álma.

Miért hiszik sokan azt, hogy a rókák veszettek?

A veszett rókát arról lehet felismerni, hogy egyáltalán nincs magánál, esetenként pedig görcsrohamok is megfigyelhetők. A Rókales Alapítvány elnöke elmondta, hazánkban a becsült adatok szerint jelenleg mintegy 120-140 ezer róka él, az országban 6 éve találtak utoljára igazoltan veszett rókát, rókaharapás miatt pedig összesen 8 ember halt meg 73 év alatt. 

Ezzel szemben évente 3-5 ezer közötti a kutyaharapások száma, és évente 3-4 ember életét is veszti kutyatámadás miatt. Mint rávilágított, jóval nagyobb esélye van tehát annak, hogy valakit kutyatámadás érjen, mint annak, hogy egy róka okozzon bárkiben is kárt, vagy hogy veszett rókával találkozzunk.

– A róka fél az emberektől. Vadon élő rókát nem lehet megsimogatni, és normál körülmények között nem is kaphatunk el tőlük semmit – nyugtatott meg mindenkit Norbert. 

Luca és Foxi története nem mindennapi

Hihetetlenül gondoskodó és érző lények 

– mondja Norbert, akinek Luca és Foxi nevű rókái iránt alakult ki a legnagyobb kötődése. Luca mentett rókaként került hozzá, Foxi pedig a korábban megmentett Lady kölyke, pici korától Norbi nevelte, miután az anyaróka hirtelen eltűnt. Sosem tartotta bezárva őket, mindkét róka rendszeresen visszajárt a természetbe, a rókamentő voltaképp ételt és menedéket adott nekik, valamint talán a legfontosabbat: rengeteg szeretetet. 

Foxi egészen kicsi korában került Norbert gondozásába
Foxi egészen kicsi korában került Norbert gondozásába
Forrás: Facebook/Rókales

Cserébe a két - ravasznak egyáltalán nem mondható - ravaszdi olyat adott Norbertnek, valamint a hazai rókapopulációnak, amire korábban maximum legmerészebb álmaiban mert csak gondolni a rókasuttogó: általuk mára emberek ezrei szerették meg a rókákat, gazdájuk pedig mostanra közelebb került a rókák megmentéséhez kapcsolódó álmának a megvalósításához, mint valaha.

Időközben sajnos Luca eltűnt, fél éve egyik napról a másikra nem ment haza, de gazdája máig hazavárja, s egy ideje Foxiról sincs hír. A Norbert és rókái között kialakult kapcsolat igazán rendkívülinek számít, ettől függetlenül mindenkinek azt tanácsolja: „ne tarts otthon rókát!”. Ő ugyanis nem arra szeretné biztatni az embereket, hogy kutya vagy cica helyett rókát válasszanak háziállatnak, hanem azt szeretné bemutatni, hogy róka és ember élhet békében egymás mellett.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában