Mozgolódás

2023.04.25. 12:32

Kisebb földrengés rázta meg Nógrád vármegyét

Mozgolódott a föld mélye a napokban Nógrád vármegye középső területén, Sámsonháza és Nagybárkány között. Az enyhe rengéseket a lakosság nem, csak a mérőműszerek érzékelték.

Angyal Eszter

A térképen látható két narancssárga kör jelzi a két kisebb földmozgás pontos helyszínét

Forrás: www.seismology.hu

Két kisebb földrengést rögzítettek a napokban Nógrád vármegyében a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium mérőműszerei. A két földmozgás epicentruma egymáshoz közel, Sámsonháza és Nagybárkány települések határában volt. Április 21-én, hajnali 4:46-kor egy 0,5-ös erősségű, majd ugyanezen a napon, 12:34-kor egy 0,6-os erősségű rengést mértek. 

Az Obszervatórium weboldalán hangsúlyozza, hogy az M<2 magnitúdójú szeizmikus események gyakran nem földrengések, hanem valójában bányarobbantások. Az, hogy a napokban Nógrád vármegyében történt két mozgás valami hasonló dolog eredménye, vagy a más eredetű a földfelszín alatti mozgolódás, egyelőre nem tudni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, legutóbb április 16-án történt Magyarországon is érezhető földrengés Európában. A magyar határtól több mint 100 kilométerre, Bosznia-Hercegovina területén 4,2-es erősségű földmozgás volt, amit hazánk déli országrészében többfelé is érezni lehetett. Ezt megelőzően március 30-án Ausztriában mértek 4,1-es erősségű rengést, amit Sopron térségében a magyar lakosság is érzékelt.

Február 6-án Törökország és Szíria határán 7,8-as erősségű földrengés történt, amit azóta megszámlálhatatlan mennyiségű utórengés követett. A természeti katasztrófában több mint 50 ezren haltak meg. Mint azt megírtuk, Törökországba két balassagyarmati hős – Dr. Tóth Judit, a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház - Rendelőintézet igazgatója, valamint Kajdy Norbert tűzoltó százados, a Balassagyarmati Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka – is odautazott, hogy emberek életét mentse meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában