Legyél résen!

2023.04.27. 06:58

Indul a tavaszi természetles Nógrádban is – mobilja segítségével bárki csatlakozhat hozzá

Létezik egy applikáció, amelynek segítségével közelebbről is megismerhetjük környezetünket, ráadásul használatával segíthetjük a szakemberek munkáját is. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a Tavaszi természetlesről.

Angyal Eszter

Madarakat, kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket figyelhetünk meg a Tavaszi természetlessel

Forrás: Nool archívum

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által létrehozott TermészetLesen egy olyan adatgyűjtő program, amely a lakosságnak szól, s bárki részt vehet benne előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez csupán egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet kell, ráadásul amellett, hogy a felhasználó hasznos információkat kaphat a természetről, az egyesületnél dolgozó szakemberek munkáját, így a természet védelmét is segítheti értékes adatokkal. 

Június 30-ig fogadja az adatokat a Tavaszi természetles

A TermészetLesen program egyik állomása a jelenleg aktuális Tavaszi természetles, amihez csatlakozva a környezetünkben élő madarakat, kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket kell megfigyeljük, ezzel segítve a védelmüket szolgáló adatgyűjtést. 

A különféle pillangók megfigyelésére is hivatott az applikáció
A különféle pillangók megfigyelésére is hivatott az applikáció
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– A Tavaszi természetles akció célja, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni. A Tavaszi természetles június 30-ig fogadja az adatokat – áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívásában.

A megfigyeléseket interneten vagy egy ingyenes applikáción keresztül is beküldheted!

A Tavaszi természetles adatgyűjtő felülete a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül érhető el a nap 24 órájában bármikor, hiszen a kertben bármikor felbukkanhat egy új faj, a beküldött adatokat pedig azonnal rögzíti is a rendszer. A Turdus applikáció elérhető Android és iOS rendszert használó telefonokra és tabletekre is. 

Madarak esetén viselkedési adatokat is lehetőségünk van feltölteni
Madarak esetén viselkedési adatokat is lehetőségünk van feltölteni (borítóképünk illusztráció!)
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool archívum

– Az adatbeküldő felületen a tavaszi időszak miatt a madarak esetén lehetőség van viselkedési adatokat is feltölteni, tehát ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet stb., vagy akár azt is, ha esetleg elpusztult madarat találunk – fogalmaznak a felhívásban. Hozzátették, a leggyakoribb fajok határozását egy, a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó is segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő. 

Az applikáció használatához egy videós segédletet is készítettek a szakemberek:

Gólyákat és fecskéket is megfigyelhetünk

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület TermészetLesen elnevezésű programjának keretében a tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a Gólyales és a Fecskeles nevű program, amihez csatlakozva – ugyancsak a Turdus applikációt használva – az általunk észlelt gólyákat és fecskéket jelenthetjük be az MME-nek. A szakemberek emellett tervezik, hogy létrehoznak egy olyan applikációt is, amelyben az autók által elütött, vagy áramütés, ablaknak ütközés következtében, illetve egyéb okból elpusztult állatokat lehet majd bejelenteni.  

A környezetünkben élő gólyákat is megfigyelhetjük
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában