Nool.hu videó

2023.04.27. 16:11

Idén is tárlat állít emléket Salgótarjánban a néhai fotóriporter munkásságának (videó)

Fényszobrok címmel nyílt kiállítás a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban. A tárlat néhai kollégánknak, Gyurián Tibor fotóriporternek állít emléket, megőrizve gazdag hagyatékát az utókor számára.

Gulyás Edina

Fényszobrok címmel nyílt kiállítás a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A kiállítást – amely idén a Fényszobrok címet viseli – pontosan egy évvel korábban rendezték meg első alkalommal, hagyományteremtő céllal. A tárlatot Gyurián Tibor két barátja és egykori kollégája, Hüvösi Csaba és Csörgő Balázs hívták életre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalon elhunyt fotográfus életművét, a CD-ken, diákon és más adathordozókon fennmaradt rengeteg képet időről időre a nyilvánosság elé tárják. Alkalmat teremtve ezzel az emlékezésre, a közös történetek felidézésére is. 

Gyurián Tibor fájóan korán távozott közülünk, így a munkáiból összeállított emlékkiállítás megnyitóján a szomorú felhangot nem tudjuk mellőzni – fogalmazott köszöntőjében Molnár Éva, a tárlatnak helyet adó megyei könyvtár igazgatója. – Azt szinte mindenki tudja Tiborról, hogy a Nógrád Megyei Hírlapnál dolgozott, azonban azt kevesen, hogy a nyolcvanas évek végén intézményünk zenei részlegének volt a munkatársa. Mindig is kollégaként tekintettünk rá, felnéztünk tudására. 

Mint mondta: a szervezők szándéka szerint az évről évre megrendezett kiállítás Gyurián Tibor munkáinak egy-egy szeletét villantja fel az érdeklődők számára. Azok az értékek ugyanis, amiket maga után hagyott, nem merülhetnek a feledés homályába.

A tárlatot Buda László fotográfus, Tibor egykori pályatársa ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. Felidézve a régi emlékeket megosztotta a jelenlévőkkel azokat az eseményeket, találkozásokat, beszélgetéseket, amelyek kettejük kapcsolatát jellemezték. Felelevenítette, hogy mindketten Verne Gyula könyveiért rajongtak, elmesélt egy-egy történetet, jellemző esetet, ami Tiborról eszébe jutott. 

Csörgő Balázs jó szívvel ajánlotta mindenkinek a tárlatot
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

– Számomra mindegyik kiállított fotó különleges, mivel egykori kollégám és barátom emberi oldalát mutatják meg. Úgy gondolom, Tibor az emberábrázolásain keresztül zseniálisan tudta megmutatni az arcokra kiülő érzelmeket – hangsúlyozta Csörgő Balázs, hozzátéve: – Jó szívvel ajánlom ezt a kiállítást mindenkinek, aki ismerte Tibort és azoknak is, akik kíváncsiak a város és a megye múltjára. Rengeteg fotó vár még arra, hogy az érdeklődők elé tárjuk, így bízom abban, hogy a jövőben is sikerül megszervezni a tárlatot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában