Ínycsiklandó

2023.04.06. 06:58

Húsvétkor a legtöbb nógrádi asztalra kerül az illatos, finom sonkából

Megyeszerte ápolják a tradicionális húsvéti ételeket. A legtöbben töltött káposztát és húslevest fogyasztanak, de kihagyhatatlan a hagyományos főtt sonka és a különféle hidegtálak is.

Nagy Orsolya

Czakó Zoltánné, a karancslapujtői Duci Csapat Egyesület elnöke elmondta: korábban nagy hagyománya volt, hogy a csapat ételeket készített ünnepekkor, azonban manapság inkább már a családi összejövetelekre összpontosítanak. Az egyesület tagjai ilyenkor mindig megosztják egymással a receptjeiket.

– Nagyon ragaszkodunk a tradíciókhoz az ételek tekintetében is. A gasztronómia kiemelt szerepet kap, hiszen a vendégeket és a locsolkodókat mindig finomságokkal várjuk. Már vasárnap elkészítjük a hideg tálakat, amelyre kerül francia saláta, kaszinó tojás, töltött karaj, de fasírtgolyók is. Emellett kihagyhatatlan az ünnepi menüből a húsleves, a töltött káposzta, valamint a főtt sonka tojással és tormával – közölte Czakó Zoltánné.

Hozzátette: sütemények közül a pozsonyi kifli és a zserbó a befutó, valamint ilyenkor a hagyományos kelesztett bejglit is elkészítik, amelyet még a nagymamáiktól tanultak.

– Ilyenkor a telefonoktól is megszabadulunk és csak egymással beszélgetünk, élvezzük a másik társaságát. Sajnos manapság sokaknál nincs már ez meg és úgy döntenek, inkább a szabadban kirándulnak húsvétkor. Nem élvezik az ünnep értékét – mondta Czakó Zoltánné.

Király Ilona, mátrakeresztesi lakos elárulta, hogy bizony ő még mindig híve a húsvéti hagyományoknak, azokat tartja a legszebbnek. Ilyenkor ugyanis összeül a család, meglátogatják az unokák, akik kifejezetten élvezik az ünnepet és persze a finom ételeket. Jó maga húslevest, rántott húst és fasírtot, valamint francia salátát készít. Természetesen főtt sonka nélkül náluk sincs ünnep, amely a család nagy kedvence. Desszertnek pedig többségében kakaós kalács és zserbó van terítéken.

A főtt sonka titka

A Mindmegette.hu oldalán elárulják, mitől lesz tökéletes a húsvéti sonka. Mint írják, a nyers, füstölt sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami épp ellepi. Másnap friss vízben kell feltenni főni és ízlés szerint mehet hozzá 3-4 gerezd fokhagyma, 8-10 szem bors és 1 babérlevél. A sonkát tálalásig hagyni kell a főzőlében, a rajta lévő madzagot csak fogyasztás előtt érdemes leszedni. Hozzátették: főzési ideje a nyers sonka súlyától is függ, lehet akár 4-5 óra is. Akkor kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában