Madárinfluenza

2023.04.11. 18:31

Belső-Zabar egy része is beleesik a szárnyasokat érintő vész miatt kijelölt védőkörzetbe

Zabar önkormányzata felhívta a lakosok figyelmét arra, hogy a Cereden kitört madárinfluenza járvány miatt elrendelt védőkörzet a település egy részét is magába foglalja.

Veres Edina

Forrás: Facebook | Zabar község közösségi oldala

Ahogy arról portálunk is beszámolt, a közelmúltban madárinfluenza ütötte fel a fejét Cereden, ahol egy lúdtelepen több mint ötezer víziszárnyast kellett leölni a fertőzés miatt. Ezzel kapcsolatban Zabar közösségi oldala is felhívást tett közzé.

– Madárinfluenza! Belső-Zabar Petőfi út jó része is beleesik a védőkörzetbe a térképen látható megjelölésen. Kérjük elolvasni a jegyző által megosztott határozatokat és betartani az abban előírtakat! – olvasható a bejegyzésben.

Az önkormányzat honlapján Gregorné Kovács Hajnalka jegyző tájékoztatta a helyi lakosokat, illetve a baromfi tartókat, hogy a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Járványügyi és Állatvédelmi Osztály madárinfluenza miatt kijelölte a felügyeleti körzeteket, ami Zabar közigazgatási területére is kiterjed.

A mellékelt dokumentumok egyebek mellett tartalmazzák, hogy milyen intézkedéseket rendeltek el a – három kilométeres sugarú kört jelentő – védőkörzetben a baromfitartó gazdaságokra és a háztáji udvarokra vonatkozóan. Emellett a Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály Járványügyi és Állatvédelmi Osztály kijelölt egy felügyeleti – azaz megfigyelési – körzetet is, amely Ceredet, Szilaspogonyt, Zabart, Bárnát és Salgótarján-Rónabánya településrészt foglalja magába. Ez utóbbi területeken szükséges előírásokról szintén a megosztott dokumentumok segítségével tájékozódhatnak az érintettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában