Anyagi kár

2023.03.24. 17:28

Több százmilliós a veszteség a madárinfluenzával sújtott ceredi lúdtelepen

Felütötte a fejét a madárinfluenza Cereden, ahol egy lúdtelepen több mint ötezer víziszárnyast kell leölni a fertőzés miatt. Megkerestük a telephely tulajdonosaként jegyzett céget, akik megerősítették a több százmilliós veszteséget. Egyetlen munkatársuktól sem szándékoznak megválni, és a legrövidebb időn belül igyekeznek újratelepíteni a ceredi telepet.

Veres Edina

Ahogy arról beszámoltunk, a ceredi lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Nógrád vármegyei Cered településen található, 5 ezer 176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodni a betegségre. Végül a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.

– Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet. Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot – írták a közleményben.

Több mint ötezer lúd esett áldozatául a vírusnak

Megkerestük a ceredi lúdtelep tulajdonosaként jegyzett Tranzit-Ker Zrt.-t. Ujvári Sándor, a cégcsoport vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre megerősítette, hogy a Nébih által közölt számok helyesek: valóban több mint ötezer lúd esett áldozatul Cereden a fertőzésnek.

– Nagyon fájó, amikor egy szülőpár állomány betegszik meg influenzában, mert nem csak ennek az állománynak az értéke a kár, hanem az erre épülő rendszer kihasználatlanságából eredő kiesések azok, amelyek sokkal nagyobb veszteséget jelentenek. Nincs mit keltetni, ha nincs tenyésztojás, nincs minek takarmányt gyártani, nincs mivel feltölteni a végtermék telepeket és nincs mit vágni a vágóhídnak. A kiesés ebben az esetben is több százmillió forintra rúgó veszteséget fog eredményezni az integráció számára – közölte kérdésünkre a céget ért anyagi kárral kapcsolatban a vezérigazgató-helyettes.

Nem válnak meg egyetlen munkatársuktól sem

Hozzátette: természetesen a legrövidebb időn belül igyekeznek majd újratelepíteni a ceredi telepüket, amint a Nébih szakemberei feloldják a zárlatot. Ujvári Sándor azzal kapcsolatban, hogy a kialakult helyzet veszélyezteti-e a ceredi telepen dolgozók állását, leszögezte: nem szándékoznak megválni egyetlen munkatársuktól sem, a munkájukra továbbra is számítanak. A többi nógrádi telephely érintettségével kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, hogy azokon a termelés tovább folyik, és mindent megtesznek a Nébih szakembereivel közösen, hogy a fertőzés további terjedését megakadályozzák.

– Amennyiben ez sikerül, akkor a többi telephelyünkre nem lesz negatív hatással a mostani sajnálatos eset. Viszont a lakosság számára figyelmeztető jel, hogy a fertőzés az ország bármelyik pontján, bármikor megjelenhet, ezért a baromfik biztonságosabb tartására a háztáji gazdaságokban is nagyobb gondot kell fordítani – hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában