Történések

2023.04.06. 21:30

A nap legfontosabb nógrádi hírei egy helyen – 2023. április 6.

Csütörtökön sem maradtunk adósok a nógrádi hírekkel, mutatjuk, hogy mi minden történt ma megyénkben.

Gubányi Patrik

A lovas rendőrök üde színfoltjai lesznek a városnak

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Megkezdte szolgálatát két nógrádi lovas járőr

Ünnepélyes keretek között kezdte meg az első szolgálatát a két Nógrád vármegyei lovas járőr csütörtökön délelőtt Balassagyarmaton. Az ünnepélyes rendezvényen dr. Somssich Gabriella, a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: a lovas szolgálattal megerősített rendőri jelenlét célja a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása, a jogellenes cselekmények megelőzése és megszakítása. A főkapitány kiemelte, hogy a lovas szolgálatot ellátó munkatársak a vármegyében a jövőben elsősorban a gépkocsival nehezen megközelíthető helyeket, így például az erdőket, illetve az oda vezető közutakat, hétvégi házas övezeteket és gyümölcsösöket járják be, de rendezvényeken is teljesítenek majd szolgálatot. Az első ilyen nagyobb rendezvény a Hollókői Húsvéti Fesztivál lesz. A rendezvényt követően a két nógrádi lovas járőr a Készenléti Rendőrség lovasaival együtt megkezdte első szolgálatát Balassagyarmat belterületén. 

Szüleik munkájával ismerkedtek a közutas gyerekek Salgótarjánban 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága is csatlakozott a még 2019-ben elindított #mutiholdolgozol akciónaphoz, amelyet a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom hívott életre. Csütörtök reggel a salgótarjáni mérnökségen bemutatták a Közútnál dolgozók gyermekeinek, hogy milyen a munkájuk és mivel is foglalkoznak a mindennapok során. Lehel Zoltán, a társaság helyi igazgatója egy nagy családhoz hasonlította cégüket, amelynél számos programot valósítanak meg évről évre. A lurkókat számos programmal várták: részt vehettek a Nógrád Vármegyei Rendőr-Főkapitányság balesetmegelőzési bizottságának interaktív bemutatóján, de egy kerékpáros ügyességi pályát is kipróbálhattak. Bemutatták az útellenőr autót és a mérnökség által használt járműveket is; sőt, még az autóra is felülhettek, megnézhették a sótárolót és a telephelyt is bejárták.

Egymást érték a programok a bátonyterenyei szakképző iskolában

Az eseménnyel kapcsolatban Soósné Lehoczki Beáta, a Fáy András Technikum igazgatóhelyettese elmondta, hogy az iskolájuk 1994 májusában vette fel Fáy András nevét. Azóta minden évben, a tavaszi szünetet megelőző napokban emlékeznek meg névadójukról.

 

Sok fejlesztés megvalósult, de akadnak nehézségek is Ludányhalásziban

A település tavaly ünnepelte nyolcszáz éves fennállását. Kovács Imre polgármester a 2022-es évet sikeresnek értékelte. Hírportálunknak arról számolt be, hogy számtalan beruházás valósult meg: átadták a megújult játszóteret, a Belügyminisztérium által finanszírozott, teljesen újjávarázsolt szálláshelyeket, műfüves pályát avattak. Arra is kitért, hogy az önkormányzatnak nehézséget jelentenek az utófinanszírozott pályázatok és a gazdasági helyzet miatt kialakult problémák, például a gáz és az áram árának emelkedése. Mint mondta, ezek a gondok előtérbe kerültek, ami ezt az évet negatívan érinti és a költségvetés tervezését is befolyásolták. Bértámogatást kaptak az alkalmazottak részére, így az idei költségvetést el tudták fogadni, de jóval szerényebben számoltak, mint az előző években.

Száraz fű égett mintegy 2000 négyzetméteren Magyargécben

Magyargécben, a Kálvária dombon száraz fű égett kétezer négyzetméteren a minap, a szécsényi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal és puttonyfecskendővel oltották el a tüzet. Kapás Márton a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője rámutatott: ezzel egy időben Cserhátsurány határában fél hektáron lángolt a bozótos és a száraz fű. A tűz kárt tett két, távközlési kábelt tartó faoszlopban. A lángokat végül a balassagyarmati hivatásos tűzoltók és a nógrádmarcali önkéntes tűzoltó egyesület tagjai közösen oltották el.

Ömlött a gyilkos gáz a pásztói lakás levegőjébe, az idős házaspár időben kimenekült

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője beszámolt: a  város hivatásos tűzoltói percek alatt a helyszínre értek és megkezdték a méréseket. A műszerek rövid idő alatt a veszélyes gáz magas koncentrációját mutatták az ingatlan konyhájában. A gázszolgáltató munkatársa felhívta a lakók figyelmét, hogy ne használják a tűzhelyet. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Majdnem 200-al száguldozott egy BMW-s a 21-esen

A police.hu tájékoztatása szerint a rendőrök április 1-jén mérték be azt az autóst, aki semmibe vette a közlekedési szabályokat. A lakott területen kívüli közutakra vonatkozó 90 km/h helyett a 21-es számú főúton 182 km/h sebességgel távolodó gyorshajtót rögzítettek. A sofőr szabályszegésért 130 ezer forint közigazgatási bírságra és hat közúti közlekedési előéleti pontra számíthat.

Kéményben lerakódott korom égett a minap Cereden

A salgótarjáni hivatásos tűzoltók eltávolították a kéményből az égésterméket és felhívták a tulajdonos figyelmét, hogy ne használják a füstelvezetőt –  közölte Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Hozzátette, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a fűtést más módon megoldották. A tűzben senki nem sérült meg.

Akvarelleket alkot a nógrádi rendőr alezredes

Amíg hétköznapokon a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kötelekében teljesít szolgálatot Berényi József alezredes, addig szabadidejében ecsetet ragad és akvarelleket alkot. Munkáit először mutatta be a főkapitányságon tavaly decemberben megrendezett hagyományos kiállításon. Kezdetben párja javasolta, hogy látogasson el Király Mandi festőművész foglalkozásaira, amelyek akkor még Salgótarjánban egy kreatív boltban tartottak. Olyannyira megtetszett neki ez a tevékenység, és egy olyan támogató, inspiráló közegben találta magát, hogy máig rendszeresen látogatja az órákat. Igaz ma már Bátonyterenyén, a művész saját festőiskolájában gyűlnek össze minden pénteken. Berényi József az akvarell-technikát amiatt is tudja ajánlani másoknak, mivel kényelmes, vegyszermentes, anyag- és helytakarékos festészeti mód. Az előnyök mellett azonban sok buktatója is van, a képek festésének módját, sorrendjét ugyanis fejben előre fel kell építeni. Meg kell szerkeszteni a kép kompozícióját. Mivel nagy odafigyelést igényel a technika, agyban teljesen leköti az alkotót, mégsem fárasztó.

Ismét remekeltek a francia vizsgákon a pásztói diákok 

A DELF a Francia Oktatási Minisztérium nemzetközi nyelvvizsgája, amely a Magyar Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Központjánál honosítható alap-, közép-, illetve felsőfokú nyelvvizsgaként. Idén ismét megrendezték a nagyszabású eseményt, ahol az intézmény igazgatója és a francia tagozat vezetője képviselte a gimnáziumot. A pásztói iskola szép helyezést ért el. A DELF A2 alapfokú nyelvvizsga kategóriában az egész országban a legjobb eredményt a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium francia tagozatos diákja, Huszár András érte el, 100 százalékos teljesítményével. A harmadik helyezett pedig Molnár Hanga lett, 99 százalékos eredménnyel. A vándorkupát a pásztói francia tagozat nyerte el, hiszen diákjai országos szinten a legjobb vizsgaeredménnyel büszkélkedhetnek.  

Ha az elsők között szeretnél értesülni Nógrád megye legfontosabb híreiről, lájkold a Facebook-oldalunkat, ha pedig esténként egyben szeretnéd átfutni a nap híreit, iratkozz fel a Nool.hu hírlevelére!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában