Művész

2023.04.05. 19:58

Szabadidejében ecsetre cseréli az egyenruhát a nógrádi nyomozó

Amíg hétköznapokon a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kötelekében teljesít szolgálatot Berényi József alezredes, addig szabadidejében ecsetet ragad és akvarelleket alkot. Munkáit először mutatta be a főkapitányságon tavaly decemberben megrendezett hagyományos kiállításon.

Gulyás Edina

Berényi József családjában nem ő az egyetlen, aki elkötelezte magát a művészet mellett

Forrás: Nool

Fotó: Hegedus Mark

Berényi József a Nógrád Vármegyei Rendőr-Főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Elemző-Értékelő Osztályán dolgozik, elsősorban a nemzetközi információcseréért felel. Azonban, amikor leveszi az egyenruhát, legszívesebben ecsetet ragad és különböző témájú képeket fest. A családban nem ő az egyetlen, aki elkötelezte magát a művészet mellett. Mint mondta, egyik unokatestvére rajztanárként tevékenykedik Balassagyarmaton, míg a másik volt a szellemi atyja és szervezője a nógrádi fotófalunak, aminek korábban különböző Nógrád megyei települések adtak otthon, azonban az utóbbi években már folyamatosan Drégelypalánkon tartják meg.

Felesége bátorítására ragadott ecsetet

– Az ikerlányaim is nagyon szépen rajzolnak, a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskolában csiszolják tehetségüket. Különböző kiállításokon és pályázatokon is szerepeltek már munkáikkal. Mindebből kitűnik, hogy a családom több tagja is érdeklődést mutat a művészetek iránt – fogalmaz Berényi József. – A feleségem ösztönzésére döntöttem úgy jó két esztendővel ezelőtt, hogy kipróbálom magam az akvarell-festészetben, amely festészeti ágat mindig is különösen kedveltem. A lányaimmal sokat rajzoltam, amikor kisebbek voltak, segítettem nekik egy-egy iskolai feladatban, így derült ki feleségem számára, hogy van érzékem az alkotás iránt.

Ezért, mint mondta, a párja javasolta, hogy látogasson el Király Mandi festőművész foglalkozásaira, amelyek akkor még Salgótarjánban egy kreatív boltban tartottak. Olyannyira megtetszett neki ez a tevékenység, és egy olyan támogató, inspiráló közegben találta magát, hogy máig rendszeresen látogatja az órákat. Igaz ma már Bátonyterenyén, a művész saját festőiskolájában gyűlnek össze minden pénteken.

Fényképek nyomán alkotja a festményeket

– A családtagjaim is örömmel fogadták, ha egy-egy alkotásomat kapták ajándékba, sok pozitív visszajelzés érkezett tőlük. Ez is arra ösztönzött, hogy képezzem magam és tovább gyakoroljam a festészetet – hangsúlyozta az alezredes, hozzátéve: – Ez a tevékenység kikapcsol, számomra is öröm, ha valami szépet sikerül létrehoznom. Saját fényképeim alapján alkotom meg a képeimet, mert azokhoz van érzelmi viszonyulásom. Témájuk ráadásul változatos is: van közöttük épület, tájkép, csendélet, állat-növény avagy életkép. Portrét egyelőre még nem mertem készíteni.

Berényi József azt is elmondta: az akvarell-technikát amiatt is tudja ajánlani másoknak is, mivel kényelmes, vegyszermentes, anyag- és helytakarékos festészeti mód. Az előnyök mellett azonban sok buktatója is van, a képek festésének módját, sorrendjét ugyanis fejben előre fel kell építeni. Meg kell szerkeszteni a kép kompozícióját. Mivel nagy odafigyelést igényel a technika, agyban teljesen leköti az alkotót, mégsem fárasztó.

Saját nézőpont teszi egyedivé az alkotásokat

– Még hosszú tanulási folyamat áll előttem, nem tartom magam művésznek. Saját kedvtelésből ragadok ecsetet, nem ebből akarok megélni. Azonban ezáltal, remélhetőleg a nyugdíjas éveimben sem maradok majd képzőművészetből fakadó, pozitív élmények nélkül – mesélt a terveiről az alkotó. – Napjainkban az internetnek köszönhetően sok lehetőség van önálló fejlődésre és a tanulásra, ez igaz a festészetre is. Ezen kívül odafigyelek mások tanácsaira. Király Mandi festőművész, aki összefogja a megye ezen régiójában az amatőr akvarellfestőket, óvatos tanácsaival mutat utat, és igyekszem társaim észrevételeit is meghallgatni, azonban képeimbe a saját nézőpontomat, meglátásaimat és érzelmeimet szövöm bele, mivel úgy vélem: ettől lesznek igazán egyediek az alkotások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában