Eszmecsere

2023.04.05. 22:00

A képzések jelentőségéről tárgyaltak a szakmai fórumon Bátonyterenyén

Innovatív üzleti reggelit tartottak szerdán a nagybátonyi Szélkakas Fogadóban, ahol a képzések fontosságáról és pénzforrási lehetőségekről tartottak előadást a szakemberek.

Gubányi Patrik

Turi Katalin, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal képzési csoportvezetője

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseményen Király Attila Bátonyterenye alpolgármestere köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta: az üzleti reggelit hagyományteremtő céllal hívták életre, hogy a helyi vállalkozók megismerjék egymás szakmai elhelyezkedését. 

– Fontos, hogy az önkormányzat jó kapcsolatot ápoljon a helyi cégekkel, és segítse őket, ezért mindent megteszünk a jövőben is – hangsúlyozta. A rendezvényen két előadást is hallhattak a résztvevők. Első ízben Turi Katalin, a Nógrád Vármegyei Kormányhivatal képzési csoportvezetője a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz adta lehetőségeket tárta fel a közönségnek. 

– A program 2021. őszén indult el és 2025. decemberében zárul majd. Erre Nógrád vármegye 1 milliárd 764 millió forint forrást kapott annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak megfelelő segítséget nyújtson a munkahelyi képzések megvalósításához, ezzel jelentősen növelve a termékenységüket – húzta alá Turi Katalin. Rámutatott: kevesen élnek a pályázattal. Szűkebb hazánkban leginkább a kis- és középvállalkozások, de ők is minimális összeget használtak fel.

Fontos a szakképzés

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója szerint az élethosszig való tanulás egyre jellemzőbb a Nógrádban élőkre, sokan csatlakoznak az újonnan induló képzéseikre. – Minden évben igyekszünk olyan szakmákat meghirdetni, amelyek az elmúlt időszakban nem voltak, igény pedig lett volna rájuk – ismertette. 

Kiemelte: problémát jelent, hogy a szülők szerint az érettségi a legfőbb végzettség, azonban a gyerek később akkor fogja megtalálni a helyét a világban, ha rendelkezik szakképesítéssel. A gimnáziumok elszívó ereje jelentős, de próbálják elcsábítani a diákokat, hiszen sok-sok lehetőséget tartogatnak számukra. A találkozó zárásaként a vendégek  egy kerekasztalbeszélgetés formájában összegezték a hallottakat, illetve tanáccsal látták el egymást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában