Nool.hu podcast

2023.04.05. 21:28

A bátonyi kilencedikesek szíve fölé került a jelvény, elrajtolt a Fáy nap programkavalkádja (fotók, podcast)

A kilencedik évfolyamos diákok jelvényavatójával indult el az idei Fáy nap szerda reggel a bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban.

Veres Edina

Idén már másodszor fogadták az intézmény tagjai közé hivatalosan is a gólyákat

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseménnyel kapcsolatban Soósné Lehoczki Beáta, az intézmény általános igazgatóhelyettese elmondta, hogy az iskolájuk 1994 májusában vette fel Fáy András nevét. Azóta minden évben, a tavaszi szünetet megelőző napokban emlékeznek meg névadójukról. Továbbá kifejtette, hogy az iskola 2021 szeptemberében csatlakozott az úgynevezett „Gandhi-modellhez”, azaz a roma nemzetiségi értékeket képviselő pécsi Gandhi Gimnáziumban már közel 30 éve jól működő oktatási, nevelési programhoz.

– Az iskolanapi rendezvények sorozatát a diákönkormányzattal közösen szoktuk lebonyolítani. A kilencedikeseket korábban nem avattuk jelvénnyel, ám a tavalyi tanévben ezt a mozzanatot hagyományteremtő szándékkal beépítettük az iskolánk életébe. Ennek köszönhetően idén már másodszor fogadtuk intézményünk tagjai közé hivatalosan is a gólyáinkat – fejtette ki az általános igazgatóhelyettes.

Hozzátette: az idei Fáy napot is hosszas előkészület előzte meg, már csak azért is, mert jövőre ünneplik az iskola megalapításának 75 éves jubileumát. Éppen emiatt idén a szokásosnál is gazdagabb a programkínálat, amellyel a következő évi hosszú eseménysorozatra is igyekeznek előkészülni.

A „gólyák” szíve fölé tűzték a jelvényeket
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A reggeli jelvényavató ünnepség során a kilencedik osztályos tanulók irodalmi műsorát hallgathatták meg a megjelentek, majd Soósné Lehoczki Beáta köszöntőjében Fáy András életútját ismertette, illetve méltatta az intézmény névadóját. Mint fogalmazott, Fáy szellemisége és munkássága mind a mai napig követendő példaként állhat a diákok és az iskolavezetés előtt. Ezután a „gólyák” szíve fölé tűzték a jelvényeket, majd rövid szünet után a szakmai programokkal folytatódott a Fáy nap.

Darts és pingpong bajnokság várta a fiatalokat
Fotós: V. E. / Forrás: Nool

– A tanulók előzetesen jelentkezhettek a szaktanáraiknál az osztályfőnökeik segítségével a legkülönfélébb foglalkozásokra. Voltak, akik ballagási dekoráció készítésére vállalkoztak, mások egy „kreatív műhely” keretében szappant öntöttek és húsvéti tojásokat díszítettek. Egy teremben természettudományi kísérletek zajlottak, míg a sport és rendészet területén fegyver szét- és összeszerelés, darts és pingpong bajnokság várta a fiatalokat. Emellett a szakképzési munkaközösség programjaként kipróbálhatták a pirográfiát, illetve a hegesztő szimulátort, de szalvétatartót is összeállíthattak – részletezte az események sorát az igazgatóhelyettes. 

A panziós-fogadós képzéshez kapcsolódóan alkoholmentes koktél- és kreatív szendvicskészítés is szerepelt a foglalkozások között. Emellett a társadalomtudományi munkaközösség kreatív írással, játékos iskolatörténeti vetélkedővel, és idegen nyelvi kincskeresővel készült a tanulóknak.

Kreatív szendvicskészítés is szerepelt a foglalkozások között
Fotós: V. E. / Forrás: Nool

A szakmai programok után kutyás rendőrségi bemutatót tekinthettek meg a diákok az iskolaudvaron a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak köszönhetően. Végül az iskolanap zárásával kapcsolatban Soósné Lehoczki Beáta elárulta, hogy néhány évvel ezelőtt indították el a Fáy-csillag születik nevű tehetségkutatójukat, amelyet néhány év – a Covid-19 világjárvány miatti – kihagyás után a diákönkormányzat idén újraélesztett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában