Programajánló

2023.03.07. 19:58

Változatos programok színesítik Nógrád-szerte a tavaszt

Korábban a koronavírus, a közelmúltban pedig az energiaárak jelentős emelkedési miatti intézménybezárások állták útját a különféle programoknak szűkebb hazánkban. Tavasszal azonban lassan újra indul az élet, húsvéthoz kapcsolódóan sok településen tartanak rendezvényeket, majd beindulnak a fesztiválok.

Gulyás Edina

Hagyományos húsvét Hollókőn

A koronavírus miatt két évben is elmaradt szűkebb hazánk egyik legnagyobb tavaszi programja, azonban ahogy tavaly, úgy idén is megrendezik a Hollókői Húsvéti Fesztivált. Szabó Csaba polgármester arról számolt be, hogy április 7-től 10-ig gazdag folklórprogramok, palóc gasztronómia, koncertek és az elmaradhatatlan locsolkodás nyújt élményeket a vendégeknek.

Azok, akik szeretnék átélni a hagyományos magyar húsvét hangulatát, Hollókőn megtapasztalhatják mindazt, ami ezt az ünnepet jellemzi. A három napos rendezvénysorozat színes programokkal kecsegtet, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Lesz mesemondás, tánctanítás és természetesen tojásfestés is.

Sokadalom és Piknik Somoskőn 

Ugyanezen a hétvégén várja a látogatókat a Somoskői Húsvéti Sokadalom és Piknik elnevezésű rendezvény is, április 8-án, szombaton 10 és 16 óra között rendezik azt meg az Somoskői Látogatóközpont területén. 

– Öt évvel ezelőtt még magánszemélyként indítottam el a programot, amit immár két éve a Somoskőért Civil Egyesület égisze alatt szervezünk – fogalmazott Klecsány Anikó, főszervező – Azzal a céllal hívtuk életre a rendezvényt, a Somoskői Adventhez hasonlóan, hogy ezt a páratlan szépségű tájat minél többen megismerjék. Emellett természetesen helyi kulturális élet fellendítésére is törekszünk. 

Mint mondta, az előző évekhez hasonlóan idén is minden korosztály megtalálja a neki leginkább tetszőt a programok sorában. Lesz kézműves foglalkozás, kincskeresés, túra és tojásfa díszítés is. Emellett a BEB Zenekar és a somoskőújfalui Kiskút Tánccsoport is színpadra lép. Helyi és az ország számos pontjáról érkező kézművesek kínálják termékeiket. 

Tavaly élőben jelentkeztünk a rendezvényről:

Házi finomságok az ízek utcájában

– Második alkalommal szervezi meg az Összefogás Nagylócért Egyesület a Tavasz az ízek utcájában elnevezésű programot április 9-én – ismertette Szalai-Lászlók Kitti, az egyesület elnöke. – Arra hagyományos süteményekkel nevezhetnek az érdeklődők, amit zsűri értékel majd. Elsősorban házi finomságokat várunk, amiket nem lehet üzletben megvásárolni. A délutánt kulturális és gyerekprogramok is színesítik. 

Nyúlfesztivált tartanak Nemtiben

Nemtiben április 15-én tartják a hagyományos Nyúlfesztivált a szabadtéri színpad körül. A gasztronómiai program nyúlból készült ételek versenyével veszi kezdetét, amire már várják a csapatok jelentkezését. 

– A fesztivált évekkel ezelőtt azzal a céllal hívtuk életre, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a helyieket, egy ilyen színes programnak jó közösségformáló ereje van. Ezen túl szeretnénk népszerűsíteni a nyúlhúst, hiszen az nagyon egészséges, napjainkban mégis kevesen fogyasztják – tájékoztatott Széll Istvánné polgármester. Mint mondta, a napot kulturális programok is színesítik. 

Böllérfesztivált tartanak Héhalomban

Több év kihagyás után, idén ismét megrendezik szűkebb hazánk egyik legnépszerűbb gasztronómiai eseményét, a Böllérfesztivált is. Bakos József Héhalom első embere arról számolt be, hogy április 29-én a futballpályával szemben lévő területen tartják meg a programot, amire már lehet nevezni. 

Hozzátette: az önkormányzat biztosítja a disznót, amit a csapatoknak kell majd feldolgozni. Az elkészült ételeket szakmai zsűri értékelni és megválasztják az év böllérét is. A szabadtéri színpadon kulturális és hagyományőrző műsorok szórakoztatják a vendégeket. A nap során díjugrató verseny, népi kézműves termékek vására, vidámpark, veteránautó találkozó, valamint katonai toborzó és bemutató is lesz.

Idén is lesz Laskafesztivál Kazáron

A szintén nagy tömeget vonzó, hagyományosan május utolsó szombatján megtartott kazári Laskafesztiválra idén május 20-án várják a látogatókat. Gecse Krisztián helyi közművelődési szakember arról tájékoztatott, hogy a részletes programokról később tájékozódhatnak az érdeklődők. A fesztivált megelőzően is több programmal készülnek, április 29-én például egészségnappal egybekötött majálist szerveznek Kazáron. 

Bujáki Vasárnap 38. alkalommal 

Bujákon a pünkösdi hétvégén, május 28-án tartják meg a Bujáki Vasárnapot, ami igen hosszú múltra tekint vissza, idén 38. alkalommal szervezi azt meg az önkormányzat. 

– Ez a program a folklór ünnepe, ugyanis a térségben lévő települések néphagyományaiba enged betekintést. A helyi és a környező községek népzenei és néptánc csoportjainak biztosít bemutatkozási lehetőséget – fogalmazott Borbély Gábor polgármester, aki azt is elmondta, hogy mindezeken túl gasztronómiai színezete is van a rendezvénynek, azon ugyanis a résztvevő települések elkészítik a rájuk jellemző ételeket is. A napot retró-diszkó és tűzijáték zárja. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában