Szokások

2022.04.18. 15:11

Senki nem maradt szárazon a hollókői húsvéton (fotók, videó)

A pandémia miatt az elmúlt két évben nem volt lehetőség közösen ünnepelni és éltetni a húsvéti szokásokat. Idén azonban megyeszerte színes programokkal, kézműves foglalkozásokkal és locsolkodással várták az érdeklődőket. A nagy kihagyás után a húsvét fővárosában, Hollókőn négy napon át szólt az ezerarcú fesztivál.

Munkatársainktól

Forrás: Hegedűs Márk, NMH

Fotó: Hegedus Mark

A pandémia okozta két év szünet után a hétvégén ismét megtelt a település látogatókkal. Azok, akik vasárnap és hétfőn a reggeli órákban érkeztek a Hollókői Húsvéti Fesztivál helyszínére, részt vehettek az ünnepi szentmisén az Ófaluban, illetve az azt követő feltámadási körmeneten is. A Pajtaárok színpadnál vasárnap Szabó Csaba, a falu polgármestere mondott köszöntőt, melyben kiemelte: a fesztivál milyen fontos hagyomány a falu életében. 

– Nagyon sokat dolgoztunk azért, hogy Hollókő úgymond a húsvét fővárosává váljon. Igazából a településről szokott szólni a húsvét, így kicsit a hiúságunkat is rosszul érintette, hogy a járvány miatt az elmúlt két évben nem volt ünnepi fesztiválunk és nem lehettünk főszereplői a húsvétnak. Örülök annak, hogy idén végre újra találkozhattunk és együtt ünnepelhettünk – hangsúlyozta Szabó Csaba.

A polgármester kiemelte: a járvány idején azonban számos fejlesztést megvalósítottak. Teljesen felszerelték és beüzemelték a Hollóköves Bisztrót, a palóc konyha pedig hamarosan megnyílik. Emellett kívül-belül megújult a dr. Román András Látogatóház, illetve elindult a vár felújítása is. Utóbbi várhatóan pár héten belül megnyílik az érdeklődők előtt. 

A látogatókat négy napon át többek között változatos koncertek, a palócgasztronómia és a folklórprogramok csábították a településre, de a szervezők a gyermekek számára is számos foglalkozással, meglepetéssel kedveskedtek. Fellépett egyebek mellett a Parno Graszt, a Muzsikás és a Dűvő zenekar, valamint a Kerekes Band is. S persze az Ófaluban a hagyományokhoz hűen megtartották a fesztivál egyik leglátványosabb és legismertebb népszokását, a húsvéti locsolkodást, hogy a lányok el ne hervadjanak.  

A helyiek és a látogatók mellett a termelők és a kézművesek is várták már a Hollókői Húsvéti Fesztivált. Katrics Krisztina, az Örökség Alkotóműhely szellemi vezetője idén második alkalommal vett részt a rendezvényen. Mint mondta: nehéz volt a pandémia időszaka, ám az ő helyzetét megkönnyítette, hogy Budapesten rendelkezik bemutatóteremmel és ott folyamatosan dolgozhatott. Hozzátette: örült neki, hogy végre újra ellátogathatott a termékeivel a fesztiválra, s bemutathatta a tradicionális hímzésmotívumokat naprakész öltözetekre helyezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában