Bujáki Vasárnap

2022.06.05. 15:44

Közel negyven éve rendíthetetlenül ápolják a hagyományokat Bujákon (galéria)

Pünkösdvasárnap immár harminchetedik alkalommal tartották meg a településen a Bujáki Vasárnap elnevezésű, színvonalas eseményt. A nap ünnepi szentmisével vette kezdetét, majd a helyi templomban orgonakoncert is várta az érdeklődőket. A megnyitót követően a folklór műsoroké és a koncerteké lesz a főszerep.

Gerhát Karina

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

A szentmisét Marti József helyi plébános, a pásztói kerület esperese celebrálta. Szentbeszédében hangsúlyozta: úgy gondolja, az idei ünnepen ugyanaz aktuális, ami 2000 évvel ezelőtt, az első pünkösd napján volt. A Szentlélek ajándékai közül fontos kiemelni a lelki erősséget.

– Beszélhetnénk bölcsességről, okosságról, értelemről, tudományról, Istenfélelemről is, azonban a legaktuálisabb ma is ugyanaz, mint az apostolok számára az első pünkösdkor volt, a lelki erősség. Enélkül ugyanis nem született volna meg a kereszténység, az egyház, sőt az egész, ma létező keresztény civilizáció sem jött volna létre. Hiszen az a keresztény kultúra, amiben jelenleg is élünk, az mind pünkösdkor született, ebből az ünnepből nőtt ki, a Szentlélek kiáradásának köszönhető – emelte ki Marti József.

A szentmise után körmenetet is tartottak a herencsényi és a szurdokpüspöki hívők részvételével.

Ezt követően a község szabadtéri színpadának a környékén ebéddel, népi játszóházzal, továbbá a Galga Moped Klub Hagyományőrző Egyesület bemutatójával várták a helyszínre érkezőket. Mindezek után pedig Borbély Gábor, a település polgármestere ünnepélyesen is megnyitotta a Bujáki Vasárnapot.

– Immár harminchetedik alkalommal rendeztük meg ezt a színvonalas eseményt. A koronavírus-járvány idején, az elmúlt két esztendőben sajnos nem tarthattuk meg, azonban, ha ez nem így alakul, akkor már most a harminckilencediknél járnánk. Tehát bátran kijelenthetem, hogy hosszú múlta tekint vissza a Bujáki Vasárnap – mondta el portálunknak Borbély Gábor.

Hozzátette: a programokat mindig a hagyományok megőrzése, éltetése köré építik, ez a legfontosabb célkitűzés a szervezők számára.
– Lassan négy évtizede kérjük fel a helyi, illetve a környékbeli, gyakorlatilag amatőr, gyermekekből és felnőttekből álló néptánccsoportokat, hogy mutassák meg tehetségüket a Bujáki Vasárnapon. Az évek során azonban előfordult már olyan is, hogy profi csoportok is megtisztelték rendezvényünket. Ezen az eseményen minden a palóc, a roma, illetve a szlovák nemzetiségi folklór köré épül.

Összefoglalva tehát a Bujáki Vasárnap egy olyan hagyományőrző, hagyományápoló rendezvény, amit már közel 40 éve a helyi önkormányzat megtart a településen – tudtuk meg Borbély Gábortól. Kérdésünkre elmondta: bátran kijelenthető, hogy egy országosan is ismert esemény az övék, aminek a megvalósítását a különböző pályázatoknak köszönhetően a kormány is támogatja.
– Mások mellett a Jászságból is szoktak érkezni hozzánk csoportok, sőt a felvidéki testvértelepülésükről is jönnek fellépők, azonban idén ez utóbbi a járványhelyzet miatt még sajnos nem valósulhatott meg. Nagy örömünkre azonban a Bujáki Vasárnap mindig hatalmas népszerűségnek örvend, több ezren látogatnak el községünkbe – fejtette ki a polgármester.

A délután hátralévő részében a folklór műsoroké lesz a főszerep, amit a különféle koncertek követnek majd. Az esemény 21 óra 15 perckor ünnepi tűzijátékkal zárul.

Orgonakoncertet is tartottak | A délutáni órákban orgonakoncertet is tartottak a helyi templomban. Magyarország legnagyobb hibrid orgonáján dr. Bednarik Anasztázia, Csóvári-Katona Flóra és Maczó Ákos, a váci konzervatórium orgonaművész tanára és tanítványai játszottak. – A közelmúltban épült meg a templom orgonájának kétregiszteres pedálműve, a korábban már megvásárolt basszussípok beépítésének köszönhetően. Az Isten házában található hangszer így már jelenleg Magyarország legnagyobb hibrid orgonája, nyolc valódi és közel 200 digitális regiszterrel – mondta el portálunknak Marti József. A plébánostól megtudtuk azt is, hogy az orgonakoncertek már a karantén ideje alatt, online formában elkezdődtek, azonban amióta megépült a hangszer pedálműve, először volt ilyen nagyszabású hangverseny a templomban, amit hagyományteremtő szándékkal hívtak életre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában