Pénz7

2023.03.24. 18:48

Tizenhárom nyugat-nógrádi iskolában nyertek betekintést a tőzsde világába

A Balassagyarmati Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények közül 13 iskola csatlakozott a közelmúltban lezajlott idei Pénz7 – Pénzügyi és Vállalkozói Témahéthez. Több iskolában foglalkoztak például családi költségvetéssel, vásárlási szokásokkal és digitális biztonsággal, míg voltak olyan foglalkozások is, ahol bankkártyát terveztek a fiatalok.

Veres Edina

Nőtincsen a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság témakörét dolgozták fel

Forrás: Beküldött

Nyugat-Nógrád Nagyné Barna Orsolya, a Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója portálunkhoz eljuttatott tájékoztatásában kifejtette: a legtöbb iskola évek óta résztvevője a Pénz7 kezdeményezésnek, a pedagógusok szívesen illesztik be az aktuális tanmenetbe a pénzügyi témákat ilyen módon elősegítve a diákok pénzügyi tudásának gyarapodását.

– Az idei Pénz7 középpontjában természetesen a pénzügyi tudatosság növelése állt, de intézményenként különböző megközelítéssel láttak neki a pedagógusok a témák feldolgozásának. A legtöbb intézményben fontos eszköz volt a játékos feladatok mellett, hogy valamilyen kézműves foglalkozással is bekapcsolódjanak a témahétbe, így rajzok, plakátok és papír bankkártyák is készültek – közölte Nagyné Barna Orsolya.

A Szügyi Madách Imre Általános Iskolában például A piacon címmel hirdettek rajzpályázatot a tanulóknak, míg Nőtincsen, Romhányban és Magyarnándorban a korszerű pénzkezelés és digitális biztonság témakörét dolgozták fel. Utóbbi település általános iskolája évek óta kapcsolódik a témahéthez, ezúttal a pénz történetével, korszerű pénzkezeléssel, illetve családi költségvetés összeállításával is foglalkoztak. Emellett az egyik órán a Tanítsunk Magyarországért program gödöllői mentorai is hospitáltak.

Dejtáron a pénzügyi tervezésre és a megtakarítások lehetőségeire helyeztek nagy hangsúlyt
Forrás: Beküldött

– A digitális biztonság témája Nógrádon is napirenden volt. Nagyorosziban a mindennapi pénzgazdálkodás világára, Dejtáron pedig a pénzügyi tervezésre és a megtakarítások lehetőségeire helyeztek nagy hangsúlyt. Magyargécen játékos feladatokat – pénzkirakót és pénzmemóriát – oldottak meg a fiatalok, valamint a témahét lezárását egy jó hangulatú Pénz7 vetélkedő jelentette. A tankerületi központunk speciális iskolájában, a Mosoly EGYMI-ben a diákok különböző szituációs játékokban a vásárlást, a pénzhasználatot és a bevétel-kiadás témáját dolgozták fel – részletezte Nagyné Barna Orsolya, aki hozzátette: a Madách Imre Kollégiumban pedig elsősorban a készpénz fogalma, valamint a bankszámla, a bankkártya, és az elektronikus ügyintézés témakörében mélyítették a tudásukat a fiatalok.

Több osztályban bankkártyákat terveztek, és kitették a faliújságra

A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója az oktatási intézmények sorát az Endrefalvai Móra Ferenc Általános Iskolával folytatta, ahol a felső tagozaton a Pénz 7 honlapról letöltött tananyagokat használták fel a tanórák színesítéséhez, míg az alsósok egyedi ötleteket valósítottak meg. A Kiss Árpád Általános Iskolában szintén a családi költségvetést, illetve a vásárlási szokásokat és praktikumokat vették górcső alá a programsorozathoz kapcsolódva. Emellett több osztályban bankkártyákat terveztek, az elkészült darabokat pedig az iskolai faliújságon mindenki megcsodálhatta. 

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban is több, különböző program valósult meg a témahéten: a Pénzügyi tudatosság nevű országos pénzügyi vetélkedőn öt csapat indult. Továbbá a végzős diákok a Pénzügyi biztonság és Tudatos pénzkezelés témakörben hallgattak előadásokat, és vettek részt interaktív foglalkozáson, amelyhez kapcsolódóan önálló prezentációkat is készítettek.

A bátonyterenyei Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium is csatlakozott a Pénz7 nevű programsorozathoz.

És a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola diákjai is pénzügyi és vállalkozástani ismeretekkel gazdagodhattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában