Szavazás

2023.03.04. 11:00

Szigorúbb büntetést érdemelnének az állatkínzók a nógrádiak szerint

Facebook-oldalunkon közzétett szavazásunkban arra kértük olvasóinkat, válaszoljanak arra, hogy szerintük elég szigorúan büntetik-e az állatkínzást.

Nool

A Nógrád vármegyében élők többsége egyetért abban, hogy az állatkínzók a jelenleginél sokkal szigorúbb büntetést érdemelnének tettükért cserébe. A válaszadók 91%-a szavazott "nem"-el arra a Facebook-oldalunk történetében feltett kérdésünkre, hogy szerintük elég szigorúan büntetik-e az állatkínzókat, míg csupán 9% döntött úgy, hogy megfelelő a jelenleg járó büntetés.

A válaszadók 91%-a szerint még a jelenleginél is súlyosabb büntetést érdemelnének az állatkínzók
Forrás: Facebook/Nool.hu

Milyen büntetés jár jelenleg az állatkínzóknak?

2022. január 1-je óta súlyosabb büntetést kapnak az állatkínzók a korábbinál. Az állatok megmérgezését, az állatviadalokon való részvételt is komolyabban szankcionálják, emellett a szaporítók ellen is szigorúbban lépnek már fel. A törvény módosítása óta szigorúbban lehet fellépni a különös visszaesőkkel szemben, a haszonszerzési céllal működtetett szaporítótelepekkel, valamint azokkal szemben is, akiket korábban már az állatok tartásával összefüggő tevékenységtől eltiltottak.

Már büntetendő kategóriába esett a méreg vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is, továbbá bővült az állatkínzás minősített eseteinek köre a nagy nyilvánosság előtti elkövetéssel, az állattartástól való eltiltás alatti állatkínzással, valamint állatkínzás elkövetésével tiltott állatviadal szervezését vagy állatkínzást követő két éven belül.

Egytől öt évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki a mérgezéses vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével több állat pusztulását okozó, különös visszaesőként történő állatkínzókra, valamint a szaporítókra is. Az állatviadalok szervezői és résztvevői is büntethetők - akár két évig terjedő szabadságvesztéssel. 

Az állatkínzásért járó szankciók tavaly év elejétől tehát súlyosabbá váltak, a Nógrád vármegyében élők véleménye szerint ugyanakkor ez még mindig kevés, ennél is jóval súlyosabb büntetést érdemelnének az állatkínzók. 

Hiába a szigorítások, sajnos napjainkban is számos állatkínzásról szóló eset történik országszerte, de szűkebb térségünkben is. Legutóbb két napja számoltunk be egy ilyen jellegű eseményről, amikor Ságújfalu közelében autózott épp egy nógrádi állatvédő, amikor megpillantott az út szélén egy csontsovány, madzaggal a nyakán sétáló kutyát, aki kétségbeesve követi gazdáit. Az állatvédő megállt, hogy megkérdezze, minden rendben van-e a kutyával, ám legnagyobb meglepetésére a család azt válaszolta neki, hogy be akarták adni a gyepmesteri telepre a kutyát, de mivel ez 60 ezer forintjukba került volna, így más megoldás hiányában végső útjára kísérik és baltával agyonütik az ebet

Rétságon elhullott lovak miatt robbant ki botrány a napokban, miután elterjedt a hír Nyugat-Nógrádban, hogy Pusztaszántón elhullott lovak tetemeire bukkantak az állatvédők. Megindult a hatósági eljárás, az érintett birtok tulajdonosa pedig határozottan tagadja, hogy bármilyen formában állatkínzást követett volna el.

Nagy port kavart a nőtincsi család brutális módon kivégzett labradorjának, Bolyhos kutyának az ügye is. Amint arról többször is beszámoltunk hírportálunkon, a család kedvence eltűnt otthonról, majd végül vérbe fagyba találták meg, a fején nyílt sebbel. A labradort mostanra eltemették gazdái, meggyilkolásának ügyében azonban továbbra is folyik a nyomozás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában