Állatvédelem

2023.02.28. 19:50

Elhullott lovak miatt robbant ki botrány Rétságon

A napokban elterjedt a hír Nyugat-Nógrádban, hogy Rétság külterületén, Pusztaszántón elhullott lovak tetemeire bukkantak az állatvédők. Megindult a hatósági eljárás, az érintett birtok tulajdonosa pedig határozottan tagadja, hogy bármilyen formában állatkínzást követett volna el.

H. H.

A közösségi médiában és a helyi sajtóban terjedő hírek szerint egy állatvédő jelezte: elhullott lovak vannak a város mellett lévő birtokon, és a tetemekről fotófelvételt készített. Az állatvédő állítása szerint magukra hagyott, élelem és víz nélkül szabadon kószáló állatokat is látott a helyszínen, számukat mintegy negyven példányra becsülte.

A tulajdonos feljelentésre készül

Az esettel kapcsolatban – az ipolyinfo.com megkeresésére – a pusztaszántói ingatlan tulajdonosa kijelentette, ő országosan értékes kancákat és méneket tart, akik nappal a legelőn szaladgálnak, este zárt helyen pihennek, folyamatos a minőségi ellátásuk, és mindig megkapják a megfelelő eledelt. Állítása szerint gonosz személyek – valamilyen koholt váddal – be akarják sározni őt, hogy megszerezzék a komoly összeget érő jószágokat. Feltételezi, hogy miután minden hamisnak vélt vételi ajánlatra nemet mondott, mintegy bosszúból mérgezhették meg a lovakat, amelyek elpusztultak. A férfi a „rágalmazókkal” szemben feljelentésre készül.

A vizsgálatok rendben találták a lovak ellátását

A történtek kapcsán megkerestük az illetékes rétsági jegyzőt. Fodor Rita érdeklődésünkre elmondta, a bejelentést követően február 22-én jártak először a helyszínen Tánczos Miklós városi rendőrkapitány, Mezőfi Zoltán polgármester, egy nagy gyakorlattal rendelkező állatorvos, illetve állatmentők társaságában. 

– Az állategészségügyi hatóságnál eljárást indítottak az ingatlan tulajdonosa ellen – közölte a jegyző. – A lovak jelenleg forgalmi korlátozás alatt állnak, azaz a területről el nem szállíthatók. Néhány napon belül a hatósági főállatorvos és a lótenyésztési felügyelet munkatársainak közreműködésével állományellenőrzést tartanak. A hatósági főállatorvos tájékoztatott arról, minden ló a megszabott útlevéllel rendelkezik. A helyszíni vizsgálatok egyértelműen kimutatták, az istállóban és környékén takarmány és megfelelő legelőfelület bőséges mennyiségben található, enni-inni rendszeresen kapnak a lovak. 

Visszatérően ellenőrzik majd a tartási körülményeket

A jegyző érdeklődésünkre közölte: a szemle után a főállatorvossal egyeztetve arra a véleményre jutottak, hogy a közeljövőben az állatok állapotát és tartási körülményeit rendszeresen, akár „rajtaütésszerűen” ellenőrzik majd. Az elpusztult példányokat a jogszabályi előírásoknak megfelelően elszállíttatták a megsemmisítőbe. A jegyző hozzáfűzte, a folyamatban lévő üggyel kapcsolatban több információt nem tudnak adni.

Megkerestük a Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, ahol arról érdeklődtünk, hogy az esettel kapcsolatban történt-e hivatalos feljelentés. Válaszuk megérkezését követően beszámolunk a fejleményekről.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában