CAC

2023.03.22. 10:56

Rekordszámú négylábút neveztek a salgótarjáni kutyakiállításra

Idén ismét Salgótarján jelenti a szabadtéri kutyakiállítások sorozatának első állomását. Az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete (ENME) március 26-án, vasárnap szervezi meg az eseményt a Tó-strand területén. A nevezett kutyák száma már a második határidőre elérte a kilencszázat, amely a helyi CAC kiállítások történetében rekordnak számít.

Veres Edina

Közel ezer kutyus méretteti meg magát idén is a nógrádi megyeszékhelyen

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A kutyakiállítás vasárnap 9 óra 30 perckor tárja ki kapuit a nagyközönség előtt. A hivatalos megnyitó időpontja 10 óra, majd azt követően elkezdődnek a bírálatok a körökben, ahol hazai és külföldi kinológiai szakemberek minősítik és rangsorolják a felvezetett kutyákat.

Az ENME arról tájékoztatta portálunkat, hogy idén a legnépszerűbb fajtának a hosszú szőrű collie – ismert nevén skót juhászkutya – bizonyult 35 egyeddel. Ezt követi 32-es létszámmal a border collie, de szép számban láthatnak majd az érdeklődők magyar fajtákat, különösen sima szőrű magyar vizslát, mudit, pulit és kuvaszt.

– Mellettük töretlen a népszerűsége a golden retrievernek, a cane corsonak és a berni pásztorkutyának. A különleges kutyák közül már sokadik alkalommal megjelennek az FCI által el nem ismert fajták, mint például a jakut lajka vagy az amerikai bulldog. A kiállításon összesen 180 fajtát mutatnak majd be, ami vélhetően mindenki számára tartogat érdekességet – közölte a kiállítást szervező egyesület, majd hozzátették: a rendezvény show jellegű programjai délben kezdődnek. Az ENME kutyaiskolájának bemutatója után a díszkörben 13 órától a hobbi és keverék kutyák versenyeznek, amelyek a helyszínen nevezhetők.

A kiállítás csúcsát jelentő Best in Show program 14 órakor indul. Itt mutatkoznak be a legifjabb és a senior felvezetők, a kutyapárok, tenyészcsoportok, majd minden fajtacsoportból a bírók által kiválasztott fajtagyőztesek. A salgótarjáni közönség tapsára szüksége lesz a legszebb nógrádi kutyáknak is. A bírók választása szerint kategóriánként dobogóra kerülnek a legszebb kölykök, fiatal kutyák, veteránok, valamint magyar fajták. Végül az összes benevezett kutya közül kiválasztják a kiállítás legszebb kutyáit, amelyek közül az első kapja meg az óriási Best in Show kupát.

A rekordszámú nevezésre és érkező kiállítóra tekintettel az Ebtenyésztők Nógrád Megyei Egyesülete arra kéri a helybéli kutyabarátokat, illetve családokat, hogy lehetőség szerint gyalogosan vagy tömegközlekedéssel közelítsék meg a helyszínt. Emellett a kutyával érkezők kedvencük oltási könyvét se felejtsék otthon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában