Ünnepély

2023.03.10. 15:43

Régi álom teljesül: letették a kazári bölcsőde alapkövét

Ünnepélyes keretek között tették le pénteken a kazári bölcsőde alapkövét. A beruházást a helyi önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert 677 millió forintból valósítja meg. Az új intézményben egy tizenkét férőhelyes csoportszobát is kialakítanak.

V. E.

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Közgyűlés elnöke, Gecse Ákos polgármester, Matthesz Gábor kivitelező és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő (balról jobbra) helyezte el a bölcsőde alapkövét

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Gecse Ákos, a község polgármestere elmondta: már 2019-ben sokat beszélt arról, hogy szeretnénk egy bölcsődét építeni Kazáron.

– Azóta sok minden történt, rengeteg akadályt kellett leküzdenünk, hiszen az elmúlt három évben az építőanyagárak, a kivitelezés költségei a többszörösére nőttek. A közbeszerzési eljárás lefolytatása után szembesültünk vele, hogy a projektet az elnyert támogatásból nem tudjuk megvalósítani – idézte fel a polgármester, aki ezután aláhúzta: a beruházás kivitelezéséhez a környék talán egyik legnagyobb többletköltség-igénylését hagyta jóvá számukra a Pénzügyminisztérium a térség országgyűlési képviselője és a megyei önkormányzat elnöke közbenjárásának köszönhetően.

Gecse Ákos polgármester (középen) már 2019-ben sokat beszélt arról, hogy szeretnének egy bölcsődét építeni Kazáron
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Gecse Ákos rámutatott, ha valakiben felmerül az a kérdés, hogy miért éri meg ekkora összeget fordítani a bölcsőde felépítésére, akkor a válasz egyszerű: az itt élőkért és a jövő generációjának neveléséért elköltött pénz mindennél többet ér. Hozzátette: a kazári bölcsőde alapkőletételével egy szebb, boldogabb jövőnek az alapjait is lefektetik.

Támogatják a településeket

Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte: a vármegyei önkormányzat fontosnak tartja a községek fejlődését, illetve a közintézmények megújulását. Emellett további támogatásról biztosította a települések elöljáróit, majd a fejlesztések céljaként az itt születettek, illetve az ide költözők boldogulásának jelentőségét hangsúlyozta. Skuczi Nándor véleménye szerint a következő években, illetve évtizedekben kulcsfontossággal fog bírni a közösségek összetartóereje, hiszen azzal felvértezve a térség ellenállhat a székesfőváros, a fejlettebb területek, vagy akár a világ más pontjai által jelentett elszívóhatásnak.

Példaértékű Kazár fejlődése

Beszédében Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője elmondta, hogy a bölcsődei alapkőletétellel a közelmúlt egyik legnagyobb volumenű beruházása indulhat el Kazáron, ami a jövőről szól. A honatya egyebek mellett az elért fejlesztési sikerekért, illetve a helyi hagyományok ápolása miatt tett erőfeszítésekért is méltatta a településvezetést, illetve az ott élőket. 

Hozzátette: község fejlődése véleménye szerint térségi, de akár megyei szinten is mintaértékű, és ez a folyamat nem fog megtörni a jövőben sem. Becsó Zsolt végül felhívta a figyelmet arra, hogy a riolittufa nem csak a megye, az ország, hanem Európa határán is túlmutató jelentőséggel bír. Mint mondta, ez a fantasztikus adottság turisztikai attrakcióvá alakítható, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása pedig nem kis feladatot jelent. Hozzátette: abban bízik, hogy a létrejövő Nógrádi Enjoy Parknak egy aktív, meghatározó pontja lehet majd Kazár.

A rendezvényre színvonalas műsorral készült a Nógrád Táncegyüttes
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Színvonalas műsorral ünnepeltek

A rendezvényen közreműködött a Nógrád Táncegyüttes, akik számára a Dűvő Zenekar muzsikált, illetve a megjelenteknek az Aba Sámuel Általános Iskola tanulói négy műsorral kedveskedtek. A program zárásaként elhelyezték a bölcsőde alapkövét, amely kapszulába az épület tervrajza, a hírlapunk egy példánya, illetve jelenleg forgalomban lévő bankók kerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában