Felajánlás

2023.03.14. 19:10

Fontos eszközöket ajánlottak fel a rákellenes liga tarjáni szervezetének

Különleges felajánlás érkezett a napokban a Magyar Rákellenes Liga (MRL) Salgótarjáni Alapszervezetéhez.

V. E.

Kreicsi Mária, az MRL salgótarjáni alapszervezetének elnöke portálunk érdeklődésére elárulta: a közelmúltban egy szívet melengető meglepetés érte.

– Egy, a főváros környékén élő melanoma érintett, név szerint Ferenczi Detti vette fel velem a kapcsolatot, aki egy közös ismerős, Tóth Mártonné Icus segítségével talált rám, és az alapszervezetünkre. Elmondta, hogy ő már túl van a betegútján, így szeretné azokhoz a betegekhez, akik annak még az elején járnak, eljuttatni a turbánjait, kemoterápiás kendőit és a parókáit – kezdte a történetet Kreicsi Mária, majd hozzátette: már meg is kapták a fent felsoroltakat, amelyhez a feladó egy kedves, biztató üzenetet is mellékelt. Az MRL Salgótarjáni Alapszervezete a közelmúltban tartotta éves közgyűlését, ahol az elnök fel is olvasta a kis kísérőlevelet. A megjelentek kivétel nélkül tapssal fejezték ki hálájukat a kedves szavak hallatán, amiről a Salgótarjáni Mályvavirág Pont egy videót is megosztott a közösségi oldalán.

A salgótarjáni alapszervezet tagjai már évekre visszanyúló közvetlen és folyamatos kapcsolatot tartanak a Szent Lázár Megyei Kórház onkológiai osztályával. Így például – ahogy arról portálunk is beszámolt – a közelmúltban a fekvő és ambuláns betegeknek 450 ezer forint értékű Béres-csepp adományt adtak át, ezzel is hozzájárulva gyógyulásukhoz. Emellett 2011 óta működtetnek információs és segítő szolgálatot, amely keretében a képzett önkénteseik hetente két alkalommal keresik fel mind az onkológiai osztály, mind a Hospice-részleg gondozottjait.

Kreicsi Mária hozzátette: tavaly az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen nevű program segítségével szintén turbánokat és kemoterápiás kendőket, míg 2021-ben mintegy hárommillió forint értékű támogatásnak köszönhetően kiváló minőségű parókákat adhattak át az érintetteknek.

– A diagnosztizált, és a kezelésekre járó nők számára nagyon fontos, hogy megerősíthessék és megőrizhessék a nőiességüket. Mindennek a létjogosultságát az csak még inkább alátámasztja, hogy az onkológiai osztályon és szakrendelésen sajnos évről évre több fiatal érintettel találkozunk, akik rendszerint hétfőnként vesznek részt kezelésen vagy kontrollon. Nagyon hálásak vagyunk Ferenczi Dettinek, hiszen a tőle kapott turbánok és kendők tényleg gyönyörűek, színeikkel életvidámságot sugároznak, ami véleményem szerint plusz erőt adhat a betegúton haladó érintettek számára a mindennapi harc során – fejtette ki a Kreicsi Mária, aki zárásként azt is elárulta, hogy természetesen a kemoterápiás kendőket és turbánokat már át is adták a megyei kórház onkológiai osztályának betegei számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában