Veszély

2023.03.13. 19:38

Vigyázat: hosszú hónapok után ismét medvét láttak Nógrádban!

Kirándulóktól kapott jelzést és fotókat a Nógrád megyei medvefigyelő közösség: Karancsság környékén kóborolhat az állat. Néhány napja még Borsodban láttak medvét, így nem árt az óvatosság!

Nool

Hosszú hónapok után ismét medvét láttak Nógrádban. Legutóbb tavaly októberben posztolt környékbeli észlelésekről a témára szakosodott Nógrád megyei medvefigyelő a Facebookon, hétfőn azonban arról számoltak be, hogy „Karancsság ismét aktív”. Mint fényképes bejegyzésükben írták, a jelzés „valid”. Két napja kapták az első jelentést a medvéről, amit kirándulók láttak a „Hagymás” erdőrészen.

Az Aggteleki Nemzeti Park tájékoztatása alapján éppen ma reggel írtuk meg, hogy a park területén, Boldvánál, a Sajó-folyó mellett – a nógrádi megyehatártól légvonalban alig 60-70 kilométerre – barangolt egy medve a minap. A nemzeti park közleményében úgy fogalmazott, hogy az állat mozgásáról nincs információjuk.

Gyakori vendég Nógrádban

Tavaly nyáron, a megszaporodott észlelések nyomán írtunk arról, hogy a medve már nemcsak alkalmanként kóborol a nógrádi erdőkben, hanem egy-két példány valószínűleg állandóan itt tartózkodik. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója akkor úgy nyilatkozott: – Nem vagyunk medvés ország, viszont várható, hogy ilyen gyakrabban történik, érdemes felkészülni nemcsak a túrázóknak, a terület kezelőinek is.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában