Tradíció

2023.02.24. 19:52

Világörökségi arculati kézikönyv készül Hollókőről

Szabó Csaba, a Hollókő polgármestere a község Facebook-csoportjában tájékoztatott a minap arról, hogy világörökségi arculati kézikönyvet készítenek.

L. J.

– Hollókőt a ­Világörökségi Bizottság 1987-ben vette fel a világörökségi listára. A legfontosabb feltételnek, az egyedi és egyetemes jelentőségnek, Hollókő azzal tett és tesz eleget, hogy a 17–18. században kialakított falu a hagyományos településforma, a tradicionális építészet és a 20. századi mezőgazdasági forradalmat megelőző ­falusi élet páratlan példája, melyet sikerült eredeti állapotban megőrizni – írta a polgármester a bejegyzésben. 

Hozzátette: a ­világörökségi helyszíneken arculati kézikönyv készül azért, hogy a hatályos jogi szabályozással összhangban a település kezelési tervének végrehajtását elősegítse, továbbá képi és szöveges formában is megjelenítse a kiemelkedő egyetemes értékek megőrzését szolgáló javaslatok során kialakított jó példákat is. 

Szabó Csaba kiemelte továbbá, hogy Hollókő világörökségi arculati kézikönyve előkészített anyagának ismertetése érdekében társadalmi egyeztetést tartanak február 27-én, hétfőn, 16 órakor a hollókői pinceházban. A világörökségi arculati kézikönyv tervezett tartalmáról Murka István főépítész és Nyéki Anikó ad tájékoztatást a megjelenteknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában